« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Rouwen om baanverlies

De impact van ontslag

Dr. Janske van Eersel is cultuur- en godsdienstpsycholoog. In juni 2022 is zij gepromoveerd op het onderwerp ‘Rouwen om BaanVerlies’ aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift is publiekelijk toegankelijk.

Tijdens haar jarenlange ervaring in de arbeidsre-integratie zag zij steeds meer mensen die reacties vertoonden na onvrijwillig baanverlies, die overeen leken te komen met rouwreacties na het verlies van een dierbare. Alleen in de wetenschappelijke literatuur was er nauwelijks iets te vinden over dit fenomeen. Dit maakte, dat zij na haar eigen ontslag in 2015, zelf een wetenschappelijk onderzoek is opgestart om te bestuderen of er zoiets bestaat als gecompliceerde rouwreacties na baanverlies, en of deze reacties wezenlijk verschillen van depressie en angst.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat gecompliceerde rouwreacties als depressie en angst optreden na onvrijwillig baanverlies. Sterker nog de rouwreacties kunnen met het verstrijken van de tijd zelfs leiden tot depressie en angst.

Gelukkig laten zo’n 80% van de mensen geen zorgelijke stressreacties zien na ontslag, maar voor 18% is dit een ander verhaal. Dit is de groep waar Van Eersel zich de afgelopen jaren voor heeft ingezet om te zorgen dat er meer erkenning en herkenning komt voor de problematiek waar zij tegen aanlopen. Immers, mensen die veel last hebben van rouwreacties, maken minder kans op het vinden en behouden van een nieuwe baan en ervaren moeilijkheden op het gebied van zingeving en hun plek vinden in de maatschappij.

Naast onderzoek, begeleidt Van Eersel samen met een team transitiecoaches mensen die zijn vastgelopen in rouwreactie na baanverlies. Tevens verzorgt ze presentaties en lezingen op congressen en binnen organisaties om haar kennis en ervaring te verspreiden en om met professionals in gesprek te gaan wat er gedaan kan worden op het gebied van preventie.

Daarnaast werkt ze als docent bij de afdeling klinische psychologie van de Universiteit Utrecht, waarbij ze psychologiestudenten kennis bijbrengt over rouw bij levend verlies, zoals baan- of gezondheidsverlies.

Janske van Eersel kan een lezing verzorgen over:

  • Rouwen om BaanVerlies
  • De impact van ontslag
  • Rouwen om GezondheidsVerlies
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Janske van Eersel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN