« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Culinaire alleskunner

Janny van der Heijden is een culinaire alleskunner als programmamaker, tv-presentator, jurylid, podcastmaker en auteur op nationaal en internationaal niveau. Haar passie is het overbrengen van kennis over eten aan een zo breed mogelijk publiek. Dit doet zij met simpele woorden en mooie voorbeelden. 

Zij studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde en begon als redacteur bij een uitgeverij, waar zij haar eerste kookboek vertaalde en bewerkte. Sindsdien is de vonk overgeslagen. Inmiddels heeft zij tientallen titels op haar naam staan en heeft Van der Heijden een internationaal bereik. Voor de grote regionale dagbladen en later het Algemeen Dagblad schreef zij gedurende tientallen jaren dagelijks een culinaire rubriek.

Eind jaren negentig begon ze als eindredacteur van het tv programma Koken met Sterren, en was betrokken bij diverse televisieproducties waaronder MasterChef, Life & Cooking, Een Kwestie van Smaak en Koffietijd.
Vanaf 2013 is Van der Heijden in beeld te zien als jurylid van het succesvolle programma Heel Holland Bakt, dat miljoenen kijkers trekt. Vanaf 2020 is de serie uitgebreid met Heel Holland Bakt Kids, waarin kinderen laten zien dat hun bakkunsten zeker niet onderdoen voor die van de thuisbakkers uit de succesvolle volwassen variant van het programma.

Verder nam ze deel aan diverse programma’s, waaronder De Slimste Mens, Maestro en Het Perfecte Plaatje. Janny ontwikkelde De Nationale Eettest, die zij presenteerde met Paul de Leeuw en was co-host in zijn programma Pauls Puber Kookshow. Dit programma won in 2016 de Gouden Stuiver voor beste programma voor de jeugd op het Gouden Televizier-Gala.

Sinds 2019 is Janny van der Heijden samen met André van Duin te zien in het programma Denkend aan Holland. Bij dit programma maakte zij ook diverse webseries: Aandenken aan Holland (2021), Janny’s Frieskist (2022) en Janny vaart wel (2023).
Ook verscheen in 2021 haar eigen programma De Smaak van Nederland op de zender 24Kitchen. In 2023 werd aan deze tv serie Denkend aan Zwitserland toegevoegd.

In 2023 maakte ze voor Omroep MAX het televisieprogramma Voeding en Ons Brein en de bijbehorende podcast-serie Janny over Prikkels, over de bewuste en onbewuste keuzes die wij dagelijks maken in onze eetgewoontes. Eerder maakte zij voor dezelfde omroep ook de podcast De Smaak van Vroeger, waarin zij op zoek ging naar eet-herinneringen.

Voor het ministerie van VWS was ze het boegbeeld van de campagne Ouderen en Voeding. Vanuit haar uitgebreide ervaring met kookboeken was Van der Heijden twee jaar lang juryvoorzitter van Het Gouden Kookboek, de CPNB-prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek.

In maart 2023 verscheen haar nieuwste boek Smaakpalet van de Lage Landen. Daarvoor bracht zij haar liefde voor eten en kunst samen en onderzocht zij de traditie en eetcultuur van de lage landen aan de hand van iconische schilderijen. Wat zien wij afgebeeld en wat vertelt dit over het leven van toen en de buitenlandse invloeden op onze keuken?

Daarnaast heeft zij sinds 2019 meerdere succesvolle servieslijnen op haar naam staan, een klassieke vazenlijn en bracht ze een eigen modelijn uit.

Janny van der Heijden kan een lezing verzorgen over:

  • Historie eetcultuur in de lage landen
  • Etiquette
  • Voeding en je zintuigen/je brein
  • Kunst en eten
  • Ouderen en voeding
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Janny van der Heijden boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN