• Janneke Juffermans was een prima facilitator tijdens onze online serie dialogen over 'Human Wildlife Interacties'. Ze was goed op de hoogte, straalde interesse uit en was oprecht nieuwsgierig. Haar vragen lokten ook reacties op elkaar uit. Precies wat we wilden. We zien haar graag terug.
  prof.dr. Liesje Mommer - Wageningen Universiteit & Research
 • Janneke heeft een bijeenkomst geleid over Changemakers in Leaving no one behind. Zij bereidt zich goed voor op het onderwerp. De bijeenkomst zelf heeft zij op een authentieke, betrokken en professionele manier gemodereerd. Veel aanwezigen spraken hun waardering over Janneke uit. Ik kan haar absoluut aanraden.
  Betteke de Gaay Fortman - directeur en oprichter van Tunafasi
 • Janneke heeft een keynote speech gehouden tijdens de beleidsconferentie van Woord en Daad. Met haar bijdrage over klimaatverandering en de wereldwijde gevolgen daarvan gaf Janneke een frisse aftrap voor een boeiende discussie. Janneke koos met haar speech voor een verrassende invalshoek. Het publiek kon zich identificeren met haar anekdotes en voorbeelden, maar ze trok de discussie ook echt de diepte in. Een kleine kritische noot is dat de speech iets meer los van papier uitgesproken had mogen worden en dat Janneke vanwege live vertaling af en toe gemaand moest worden wat langzamer te spreken. Maar dat deed weinig af van de kwaliteit van haar bijdrage. De inhoudelijke beleidssuggesties die ze ons heeft meegegeven waren nuttig voor het vervolgtraject. Tot slot was het erg prettig om met Janneke samen te werken in de voorbereidingen op de conferentie.
  Eddie Krooneman - Woord en Daad
 • Een zaal vol intellectuelen die de studentenbeweging en de oprichting van de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN) in 1969 nog hadden meegemaakt en een gevarieerd programma met lezingen, interviews en groepsgesprekken. Mede dankzij een zorgvuldige voorbereiding wist dagvoorzitter Janneke Juffermans het veelomvattende symposium Denken en beweging op voortreffelijke wijze in goede banen te leiden.
  Ruud Abma - Voorzitter Stichting Fonds SSN
 • Janneke Juffermans was gastvrouw op onze donateurs- en relatieavond Hart voor VSO. Op een hele soepele en toegankelijke wijze praatte ze de avond aan elkaar. Ze stelde goede kritische vragen tijdens het debat en zorgde voor een ongedwongen sfeer. Ook in de voorbereidingen dacht Janneke op een hele prettige wijze mee, ze gaf scherpte aan de inhoud van de avond, was flexibel en makkelijk bereikbaar. Ook is ze goed op de hoogte van de thematiek die in ontwikkelingssamenwerking leeft en kan vanuit een journalistiek oogpunt de inhoud benaderen. Kortom een zeer prettige samenwerking.
  Judith Boekel - Coördinator vrijwilligers en communities, VSO
 • "We kijken terug op een goed verlopen seminar in Zuid-Afrika met een ontwapenende Janneke Juffermans als dagvoorzitter/gespreksleider. Zij wist zowel de Afrikaanse als de Europese deelnemers met elkaar te verbinden en het lastige thema ‘Wildlife crime' bespreekbaar te maken."
  Andro Vos - programmamanager Africa Nederlands Forensisch Instituut.

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Klimaatverandering, stroperij en biodiversiteit

Stroperij, verlies van biodiversiteit en sociale ongelijkheid

Hangen die zaken samen? Ja, dat doen ze! Sociale ongelijkheid is een van de drijvende krachten achter klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.

Janneke Juffermans is journalist. Ze heeft zich gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking, en daarbinnen staat sociale ongelijkheid centraal. Tegenwoordig legt Janneke daarbij ook nadrukkelijk de verbinding met klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Janneke wil onder andere mensen aan het woord laten die het meest zijn getroffen door sociale ongelijkheid: inheemse gemeenschappen. Zij hebben vaak kennis over hoe we moeten samenleven met natuur en zo biodiversiteit kunnen behouden.

Janneke schrijft een boek over stroperij, waarin al deze problemen (ongelijkheid, verlies van biodiversiteit en klimaatverandering) terugkomen en treedt op als dagvoorzitter/gespreksleider en spreker.

Als dagvoorzitter en journalist legt Janneke verrassende verbanden en durft ze te prikkelen. Ze verbindt graag mensen die verschillen in hun culturele en/of geografische achtergrond, maar ook beleidsmakers met mensen die het beleid aan den lijve ervaren. En dat doet ze in zowel Engels als Nederlands. Of ze nu in Nederland modereert of in Zuid-Afrika, Janneke is toegankelijk, fris en sprankelend. Bovendien brengt ze verdieping aan.

Haar artikelen staan in media als Vrij Nederland, Trouw, NRC, OneWorld, Wordt Vervolgd en VPRO maar ze werkt ook voor organisaties als ICCO, Wilde Ganzen, het Liliana Fonds, Beyond Borders en NCDO. 

Janneke schreef eerder het boek Grenzeloos Gedreven (uitgegeven door LM Publishers) over drijfveren, dilemma’s en levenslessen van ontwikkelingswerkers. Hiervoor ondervroeg ze bekende (Louk Box, Jan Pronk) en minder bekende ontwikkelingswerkers.

Ze is ook te boeken als spreker. Ze doorspekt haar lezingen met veel (persoonlijke) en sprekende anekdotes en voorbeelden. Janneke kan een lezing verzorgen over:

 • Stroperij in Zuid-Afrika
 • De relatie tussen ongelijkheid en natuurbescherming
 • De relatie tussen klimaatverandering en armoede, conflict en migratie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Janneke Juffermans boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN