• Janneke Juffermans was een prima facilitator tijdens onze online serie dialogen over 'Human Wildlife Interacties'. Ze was goed op de hoogte, straalde interesse uit en was oprecht nieuwsgierig. Haar vragen lokten ook reacties op elkaar uit. Precies wat we wilden. We zien haar graag terug.
  prof.dr. Liesje Mommer - Wageningen Universiteit & Research
 • Janneke heeft een bijeenkomst geleid over Changemakers in Leaving no one behind. Zij bereidt zich goed voor op het onderwerp. De bijeenkomst zelf heeft zij op een authentieke, betrokken en professionele manier gemodereerd. Veel aanwezigen spraken hun waardering over Janneke uit. Ik kan haar absoluut aanraden.
  Betteke de Gaay Fortman - directeur en oprichter van Tunafasi
 • Janneke heeft een keynote speech gehouden tijdens de beleidsconferentie van Woord en Daad. Met haar bijdrage over klimaatverandering en de wereldwijde gevolgen daarvan gaf Janneke een frisse aftrap voor een boeiende discussie. Janneke koos met haar speech voor een verrassende invalshoek. Het publiek kon zich identificeren met haar anekdotes en voorbeelden, maar ze trok de discussie ook echt de diepte in. Een kleine kritische noot is dat de speech iets meer los van papier uitgesproken had mogen worden en dat Janneke vanwege live vertaling af en toe gemaand moest worden wat langzamer te spreken. Maar dat deed weinig af van de kwaliteit van haar bijdrage. De inhoudelijke beleidssuggesties die ze ons heeft meegegeven waren nuttig voor het vervolgtraject. Tot slot was het erg prettig om met Janneke samen te werken in de voorbereidingen op de conferentie.
  Eddie Krooneman - Woord en Daad
 • Een zaal vol intellectuelen die de studentenbeweging en de oprichting van de Socialistische Uitgeverij Nijmegen (SUN) in 1969 nog hadden meegemaakt en een gevarieerd programma met lezingen, interviews en groepsgesprekken. Mede dankzij een zorgvuldige voorbereiding wist dagvoorzitter Janneke Juffermans het veelomvattende symposium Denken en beweging op voortreffelijke wijze in goede banen te leiden.
  Ruud Abma - Voorzitter Stichting Fonds SSN
 • Janneke Juffermans was gastvrouw op onze donateurs- en relatieavond Hart voor VSO. Op een hele soepele en toegankelijke wijze praatte ze de avond aan elkaar. Ze stelde goede kritische vragen tijdens het debat en zorgde voor een ongedwongen sfeer. Ook in de voorbereidingen dacht Janneke op een hele prettige wijze mee, ze gaf scherpte aan de inhoud van de avond, was flexibel en makkelijk bereikbaar. Ook is ze goed op de hoogte van de thematiek die in ontwikkelingssamenwerking leeft en kan vanuit een journalistiek oogpunt de inhoud benaderen. Kortom een zeer prettige samenwerking.
  Judith Boekel - Coördinator vrijwilligers en communities, VSO
 • "We kijken terug op een goed verlopen seminar in Zuid-Afrika met een ontwapenende Janneke Juffermans als dagvoorzitter/gespreksleider. Zij wist zowel de Afrikaanse als de Europese deelnemers met elkaar te verbinden en het lastige thema ‘Wildlife crime' bespreekbaar te maken."
  Andro Vos - programmamanager Africa Nederlands Forensisch Instituut.

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Klimaatverandering en biodiversiteit

Als mens zijn we onderdeel van de natuur

Janneke Juffermans schrijft een boek over hoe we als mens onze plek weer kunnen innemen in het ecosysteem. Ze reisde als journalist de hele wereld rond en schreef over ongelijkheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Uiteindelijk kwam ze erachter dat grote ongelijkheid de oorzaak is van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Gerichtheid op oneindige groei en consumeren lijden niet alleen tot ongelijkheid voor mensen (en tot obscene rijkdom ten opzichte van extreme armoede: de 10 rijkste mensen ter wereld hebben samen zes keer meer vermogen dan de armste 3,1 miljard mensen) maar ook tot verlies van natuur. Immers, rijke mensen vervuilen veel meer dan armere mensen. Sinds 1990 is de rijkste 10 % van de mensen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Co2 uitstoot.

Maar de mens is zélf onderdeel van de natuur. De mens is dan ook niet het probleem, maar het economisch systeem waarin we leven wel. Hoe nemen we onze ‘natuurlijke’ plek weer in, voorbij homo capitalismus? Is er een natuurlijke plek voor ons mensen? Een voorbij de (economische) groei en extreme ongelijkheid?

De klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis vragen duidelijk om een andere koers. Janneke vertelt wat die koers zou kunnen betekenen. Dat begint onder andere met onszelf weer leren kennen als mens binnen de natuur en niet erbuiten. Ze vertelt over haar ervaringen in Archeologisch park Archeon, waar ze ooit werkte als prehistorisch boerin, over eenheidservaringen met de natuur, wat we kunnen leren van inheemse volkeren als de Hadzabe en de kunst om spirituele kennis over wie we werkelijk zijn, te verbinden met de waarde van wetenschappelijke kennis.

We zijn natuur, maar als we dat ook werkelijk gaan voelen, kunnen we het systeem ook veranderen, hoopt ze. En dat is – gezien het verlies van soorten en de klimaatcrisis – hard nodig.

Haar artikelen staan in media als Vrij Nederland, Volkskrant, TrouwNRCOneWorld, Wordt Vervolgd en VPRO maar ze werkt ook voor organisaties als PAX, ICCO, Wilde Ganzen, het Liliane Fonds, Beyond Borders en NCDO.
Op 23 maart 2024 sprak ze bij de kerkdienst van de Remonstrantse kerk in Alkmaar (scroll in het overzicht naar zaterdag 23 maart 2024 om haar lezing te luisteren of te bekijken).

Ze schreef eerder het boek Grenzeloos Gedreven (uitgegeven door LM Publishers) over drijfveren, dilemma’s en levenslessen van ontwikkelingswerkers. Hiervoor ondervroeg ze bekende (Louk Box, Jan Pronk) en minder bekende ontwikkelingswerkers.

Janneke Juffermans doorspekt haar lezingen met veel (persoonlijke) en sprekende anekdotes en voorbeelden. Ze kan een lezing verzorgen over:

 • Onze plek als mensen binnen de natuur
 • De relatie tussen ongelijkheid en natuurbescherming
 • De relatie tussen klimaatverandering en armoede, conflict en migratie

Ze treedt ook op als dagvoorzitter. Op 3 oktober 2022 leidde ze het gesprek van Kamerleden over Modernisering Nationaliteitsrecht (Dubbele nationaliteit):

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Janneke Juffermans boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN