« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Gelukswetenschap

Positieve Psychologie

In 2010 werd Jacqeline Boerefijn Nederlands eerste Master toegepaste positieve psychologie. Het veld van de positieve psychologie bestudeert wat bijdraagt aan een fijn en gelukkig leven. De Positieve Psychologie wil niet in de plaats komen van de reguliere psychologie, maar een aanvulling zijn, omdat de reguliere psychologie te eenzijdig gericht is op klachten en te weinig op krachten.

De Positieve psychologie is het onderzoek naar alles wat het leven de moeite waard maakt; het is het onderzoek naar de voorwaarden en processen die leiden tot een gelukkig leven en optimaal functioneren. Jacqueline stond aan de wieg van de Positieve Psychologie in Nederland. Ze organiseerde mede de eerste conferenties. Ook is ze mede oprichter en redacteur van het tijdschrift Positieve Psychologie.

Gelukkig werken
De positieve psychologie is een snel groeiende wetenschappelijke stroming, die in de praktijk vooral in het bedrijfsleven opgepakt wordt; gelukkige werknemers presteren beter. Jacqueline kan boeiend vertellen over deze nieuwe tak van wetenschap, en zorgt voor leuke interactieve oefeningen, die ook laten voelen hoe het werkt.

Jacqueline heeft zich in eerste instantie gericht op hoe deze wetenschap scholen en ouders kan helpen om tieners goed door de puberteit te loodsen. Haar prijswinnende idee voor ‘Lessen in geluk’ was het eerste voorbeeld van hoe wetenschap op een leuke manier naar de praktijk vertaald kan worden.

In 2007 won Jacqueline de Hermen J. Jacobsprijs, waarmee de ‘Lessen in geluk’ zijn ontwikkeld.
In 2010 kreeg ze een eervolle vermelding bij de Kolderbokaal (voorronde voor Ig-nobel prijs)
In 2011 werd ze vermeld als held op de website van One11

Boeken van haar hand:

  • Opvoeden tot geluk; Help je tiener puberen. Tielt, Lannoo, 2013 (samen met Ad Bergsma)
  • Gelukkig voor de klas, Ga voor meer werkplezier en betere prestaties. Houten, Lannoo Campus. September 2014. (samen met Ad Bergsma)


Zij werkte mee aan o.a.:

  • Sturen op geluk. Geluksbevordering door nationale overheden, gemeenten en publieke instellingen. Redactie Campen, C. van, Bergsma, A., Boelhouwer, J., Boerefijn, J. & Bolier, L. Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau. 2012.
  • Handboek Positieve Psychologie, Redactie Bohlmeier, E., Bolier, L, Walburg, J., Westerhof, G., Boom 2014

Jacqueline Boerefijn is eigenaar van ‘Positief Onderwijs’, het eerste Nederlandse adviesbureau wat uitgaat van het positieve, van wat kan (in plaats van wat er mis is). Jacqueline adviseert scholen en bedrijven, traint medewerkers van scholen en bedrijven op het gebied van gelukkig werken, omdat het welbevinden van medewerkers doorwerkt naar het welbevinden van leerlingen en klanten.

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Jacqueline Boerefijn boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN