« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

(Laat)middeleeuwse muziek

Ita Hijmans is musicus, speler en artistiek leider van Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek, onderzoeker, blokfluitdocent en ensemblecoach. Na haar conservatoriumstudie blokfluit specialiseerde zij zich in muziek van voor 1600 aan de Schola Cantorum Basiliensis (CH). 

Sinds 1992 houdt zij zich intensief bezig met het uitvoeren, doceren en onderzoeken van deze muziek. Als gastdocent middeleeuwse muziek gaf ze les aan diverse conservatoria in en andere muziekinstituten in Nederland en daarbuiten. Ze trad op bij internationale podia als het Netwerk Oude Muziek Utrecht, het Musica Antiqua Festival Brugge, Académie Musicale de Saintes.

Met Aventure voert ze laatmiddeleeuwse muziek uit en doet zij het onderzoek en de programmering voor het ensemble. Ze nam diverse CD’ s op, verschenen bij Challenge Records International. Zo verscheen in november 2018 de lovend ontvangen CD ‘Totdat de wachter heeft gezongen’ Songs from the Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) and instrumental connections. (CC72795).

Ita geeft vorm aan thematische concertseries voor o.a. het Bethaniënklooster en de Waalse kerk Amsterdam met de zeer onbekende – maar prachtige – muziek uit het 15e-eeuws Europa benoorden de Alpen. Ze heeft een rijk cv met veel optredens en is vooral een gedreven musicus en docent die wie dan ook wil enthousiasmeren voor laatmiddeleeuwse muziek.

Ita maakte met Aventure de podcast Leugens in het land. Vijftiende-eeuwse muziek rond Reynaerts historieIn vijf afleveringen gaan ze, naar aanleiding van het concertprogramma Reynaert die zal Reynaert blijven, in gesprek over de maatschappijkritische boodschap van Reynaerts historie weerspiegeld in liedteksten uit de vroege vijftiende eeuw. In de ’Actueel’-uitzending van Concertzender spreekt Ita over 15e-eeuwse muziek rond Reynaert’s historie.

Lees hier haar InBeeld verhaal.

Ita kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Leugens in het land - 15e-eeuwse muziek rond Reynaerts historie 
  • Urban! 15e-Eeuwse muziek in een Hollandse stad* (*stad in overleg naar keuze).
  • Muziekles in de middeleeuwen. (publiek kan meedoen)
  • Wat is dat eigenlijk, 15e-eeuwse muziek? en waarom is het mooi?
  • Van laatmiddeleeuws handschrift tot hedendaags concert.

Bekijk hier de promotiefilm van haar laatste CD:

Video: Challenge Records

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Ita Hijmans boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN