« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Laatmiddeleeuwse muziekverhalen

Ita Hijmans is musicus, speler en artistiek leider van Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek, onderzoeker, blokfluitdocent en ensemblecoach. Na haar conservatoriumstudie blokfluit specialiseerde zij zich in muziek van voor 1600 aan de Schola Cantorum Basiliensis (CH). 

Sinds 1992 houdt zij zich intensief bezig met het uitvoeren, doceren en onderzoeken van deze muziek. Als gastdocent middeleeuwse muziek gaf ze les aan diverse conservatoria in en andere muziekinstituten in Nederland en daarbuiten. Ze trad op bij internationale podia als het Netwerk Oude Muziek Utrecht, het Musica Antiqua Festival Brugge, Académie Musicale de Saintes.

Met Aventure voert ze laatmiddeleeuwse muziek uit en doet zij het onderzoek en de programmering voor het ensemble. Ze nam diverse CD’ s op, verschenen bij Challenge Records International. Zo verscheen in november 2018 de lovend ontvangen CD ‘Totdat de wachter heeft gezongen’ Songs from the Gruuthuse Manuscript (ca. 1400) and instrumental connections. (CC72795).

Ita geeft vorm aan thematische concertseries voor o.a. het Bethaniënklooster en de Waalse kerk Amsterdam met de zeer onbekende – maar prachtige – muziek uit het 15e-eeuws Europa benoorden de Alpen.

Ze heeft een rijk cv met veel optredens en is vooral een gedreven musicus en docent die wie dan ook wil enthousiasmeren voor laatmiddeleeuwse muziek.

Ita kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Urban! 15e-Eeuwse muziek in een Hollandse stad.* (*stad in overleg naar keuze)
  • Filling the gap: hoe wij 15e-eeuwse blokfluiten reconstrueerden.
  • Muziekles in de middeleeuwen. (met publieksparticipatie)
  • Wat is dat eigenlijk, 15e-eeuwse muziek? en waarom is het mooi!
  • Van laatmiddeleeuws handschrift tot hedendaags concert.
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Ita Hijmans boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN