« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Transitie & leiderschap

Iedereen op aanvaardende wijze insluiten

Inge Knoope studeerde Andragologie (voorloper van algemene sociale wetenschappen) aan de Universiteit van Utrecht. Zij maakte daar al jong kennis met sociale ‘bottom up’-bewegingen zoals het feminisme, de krakers- en de milieubeweging. Aanvankelijk opgetild door na-oorlogs optimisme, strandde haar generatie door een economische crisis in wijdverbreide werkloosheid. De afbrokkeling van de verzorgingsmaatschappij, de opkomst van het individualisme en de economisering van het sociale domein volgden.

Ze zag wat het deed wanneer mensen teruggeworpen worden op zichzelf en wanneer groepen mensen van de resterende welvaart worden buitengesloten. Velen van hen hervonden zichzelf en vonden elkaar in een netwerk van subculturen. Dat netwerk groeide uit tot een significante beroepsgroep: die van de trainers, coaches en procesbegeleiders. De verkopers van persoonlijke groei en leiderschap – een groep waar Inge zichzelf ook toe rekent – verschaffen een diep leerproces over volwassenwording en autonomie aan hen die dat aangaan.

Dit vormt de bedding voor de huidige vernieuwingsbeweging. Het brengt mensen voort die alleen durven staan, die tegelijkertijd sociaal intelligent zijn, die durven botsen met het establishment en die hun idealisme dienstbaar weten te maken. Zij creëren een wereld volgens nieuwe spelregels. Spelregels die verankerd zijn in persoonlijk gedrag en gevoel, en waaraan deze mensen elkaar onderling herkennen. ‘Inclusief denken’ is er zo eentje. Transitie is dan ook niet zozeer nieuwe dingen doen, maar is de dingen op een nieuwe manier doen.

De uitdagingen waar we in de huidige tijd voor staan, zijn complex, betreffen alle gebieden van het handelen. Dat alles hangt in de binnenwereld van mensen met elkaar samen. Inge’s aandacht gaat daarom uit naar het verbinden van maatschappelijke ontwikkelingen met persoonlijk proceswerk. Vernieuwing vraagt om bewustzijnsontwikkeling, maar komt er ook uit voort. Inge is persoonlijke groei gaan zien als een maatschappelijke verantwoordelijkheid, in antwoord op de huidige systeemcrisis. Ze ziet wezenlijke transitie alleen tot stand komen als we diep genoeg durven gaan in onszelf.

Inge opende eind negentiger jaren haar praktijk voor coaching en emotiewerk. Later verschoof haar aandacht meer naar procesbegeleiding. Ook breidde haar deskundigheid zich uit met het ambacht ‘systeemopstellingen’, waar zij sinds tien jaar praktijk in voert en les in geeft.

Inge Knoope kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Transitie en innovatie
  • Nieuwe economie
  • Intuïtie als leiderschapstool
  • Systemische intelligentie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Inge Knoope boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN