« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

China

De Chinese cultuur en maatschappij

Inge Jansen is Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Zij studeerde sinologie (Chinastudies) aan de universiteit van Leiden en aan de People’s University van China in Beijing. 

Een afstudeeronderzoek naar Chinese contactadvertenties - “Man (1.69 m) zoekt vrouw (1.69 m of korter)” - was de aftrap van haar carrière als Chinadeskundige. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen. 

Stap voor stap heeft ze zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, om regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties te komen staan die weer noopten tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar? 

Ze heeft een diepgaande kennis van de Chinese cultuur en maatschappij opgebouwd, met een focus op toerisme, vrijetijd en cultuur, alsmede agribusiness en de creatieve sector.

Sinds 2007 werkt zij als onafhankelijk consultant en schrijver – Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus reisgids over China - waarbij zij haar tijd verdeelt tussen China en Nederland. Ze geeft lezingen en workshops en levert in toenemende mate diensten aan Nederlandse bedrijven en organisaties die graag meer willen weten van de Chinese cultuur.

Haar uitgangspunt is dat ’kennis’ leidt tot ’begrip’, vandaar de naam van haar bedrijf: mingbai is het Chinese woord voor ’begrijpen’. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over China, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies maar altijd op zoek is naar de nuance.

Inge kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • China – Een reis van duizend mijl (Tijdens de lezing "Een reis van duizend mijl; reizen in China" neemt Inge Jansen u mee op reis door dit fascinerende land.)
  • Beijing – Het verhaal van een hoofdstad (Over heden en verleden van deze bruisende metropool, hoofdstad van de Volksrepubliek China en de stad waar in 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden.)
  • Schoonheidsidealen in China (Inzicht in het Chinese schoonheidsideaal en daaraan verbonden de positie van vrouwen in China door de eeuwen heen.)
  • Chinees toerisme (In 2019 bezochten 380.000 Chinese toeristen ons land, en dat aantal groeit. Maar wie is die Chinese toerist? En bestaat dé Chinese toerist eigenlijk wel?)
  • China Actueel (Over actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in China.)
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Inge Jansen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN