« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Coach en facilitator eigen wijsheid

Pleidooi voor een levengevende verbintenis

Dit is de ondertitel van Ineke Verdoner’s boek Het Vrouwelijke en het Mannelijke in balans dat in 2021 uitkomt en het is tevens de rode draad die in al haar doen en laten te vinden is.

Sinds 2010 werkt zij als zelfstandig professional vanuit haar eigen Buro voor Vernieuwing. Maatschappelijk bewegingen, waaronder de vrouwenbeweging, hebben sterk bijgedragen aan de vorming van Ineke Verdoner. De spiegels die samenleving en wereld ons voorhouden informeren haar over de ontwikkelingen die gaande zijn. Daar speelt zij op in. Meestal binnen het sociale domein, maar zij heeft ook haar sporen verdiend in de politiek als wethouder en statenlid in Fryslân. Dat ze achter de schermen van beleid- en regelgeving heeft gekeken heeft haar geïnspireerd om de kanteling van top-down naar bottum-op als uitgangspunt te nemen voor alles wat ze doet. In haar carrière is haar aandacht voor het verschil in de posities van vrouwen en mannen een steeds grotere rol gaan spelen. Naast het versterken van vrouwen en de feminiene energie, speelt samenwerken voor haar een centrale rol; insluiten, niet uitsluiten, zelf-staan en in verbinding blijven met elkaar. In deze beweging is taal voor haar een belangrijke drager van vernieuwing.

Tijdens haar rol als transformatiecoach bij de Centra Jeugd en Gezin op de Noord-Veluwe in de omschakeling naar zelfsturing heeft zij samen met haar collega Joost Witlox het project ’de Tussentijd’ ontwikkeld met als doel ondersteuning voor teams die bezig zijn in de omschakeling naar samen-organiseren. Het is haar duidelijk geworden dat in de stap naar zelfsturing de support voor het ’zelf’ een grote behoefte is. Daarin worden de inzichten uit Deep Democracy, meditatie en bezinning, zelfkennis en empowerment gebruikt. 

Haar boek Het Vrouwelijke en het Mannelijke in Balans. Pleidooi voor een levengevende verbintenis geeft een aanzet tot het nieuwe paradigma dat zo hard nodig is. Want het is nog altijd zo dat vrouwen en mannen geen gelijke waarde  krijgen toebedeeld in de meeste samenlevingen; het feminiene is slechts aanwezig op de achtergrond, het masculiene domineert. 

Ineke Verdoner verzorgt graag lezingen en dialoog over alles dat met samen-doen te maken heeft; zowel het persoonlijke onderzoek naar de aanwezigheid van het vrouwelijke en mannelijke in ieder mens, als de nieuwe samenwerking tussen vrouwen en mannen, waarin volledige gelijkwaardigheid de oefening is. Maar ook de ruimte voor eigen regie die er dient te zijn voor inwoners, mensen die zorg nodig hebben; om belanghebbenden te betrekken bij nieuwe plannen en besluitvorming binnen organisatie, gemeenten en besturen zijn zaken die zij betrekt bij de stappen naar een een andere samenleving. 

Zij kent de valkuilen van ’inspraak’ en de patronen van heersende waarden en normen en kan haar publiek met humor en helderheid op andere gedachten brengen!

Lees ook haar InBeeld verhaal.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Ineke Verdoner boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN