« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Sterven | Orgaandonatie

Omgaan met sterven

Ineke Visser (voorheen Koedam) is expert levenseinde-ervaringen, docent aan de Intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-HBO niveau van het Landelijk Expertisecentrum Sterven, trainer in de (terminale) zorg, auteur van diverse boeken en een veelgevraagd spreker.

Na een carrière in het bedrijfsleven was Ineke in 2000 toe aan een wending in haar leven. Na haar studie geestelijke begeleiding aan de Universiteit voor Humanistiek startte zij in 2003 haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw en werkte achtereenvolgens als vrijwilliger en coördinator in een hospice.

In 2009-2011 voerde zij namens de vooraanstaande neuropsychiater Peter Fenwick (UK) onderzoek uit naar ’end-of-life-expierences’. Dat resulteerde in haar boek In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood . Het boek gaat over het intensieve proces van sterven en de bijzondere bewustzijnservaringen in het zicht van de naderende dood. "In het licht van sterven is inspirerend, troostrijk en heel noodzakelijk."

Voorjaar 2016 nam Ineke, samen met drie andere vrouwen, het initiatief tot oprichting van het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Doel is sterven opnieuw een plek te geven in het bewustzijn van mensen en van de samenleving als geheel. Het expertisecentrum wil kennis, wijsheid en ervaring overbrengen op het Nederlandse publiek, op vrijwilligers en beroepskrachten in de terminale zorg, op zorgprofessionals en overige hulpverleners. Meer info op hun site.

Ineke is verder adviseur voor de Stichting Bezinning Orgaandonatie (SBO). In november 2014 verscheen haar boek Een andere kijk op orgaandonatie – verkenningen van hetstervensproces, voor wie twijfels heeft om zich te registreren als donor, onzeker is over wat er gebeurt als je hersendood bent verklaard, wil weten wat er rondom sterven gebeurt en zich wil oriënteren op het thema orgaandonatie om een bewuste keuze te maken vrij van maatschappelijke druk.

Wat anderen zeiden over Ineke:  ’Leerzaam, verbindend, tot reflectie stemmend, verrassend, boeiend, inzicht gevend, verrijkend, enerverend’.

December 2022 werd Ineke geinterviewd door Fokke Obbema van de Volkskrant: ’Sterven is uit ons blikveld geraakt’. Meer media: Haar artikel in het ND getiteld ’Mag je gewoon nog sterven?’, het interview met haar in Trouw, haar optreden in het TV-programma ’De nachtzoen’ van de IKON en bij Jacobine op Zondag van 15 april 2018.

Lees hier ook Ineke’s In Beeld bij ZijSpreekt.

Ineke Visser spreekt over:

  • Sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’
  • De gelaagdheid van het stervensproces
  • Het ‘gewone’ sterven
  • Orgaandonatie: de betekenis voor het stervensproces

In februari 2024 was Ineke te gast bij de Nieuwe Wereld:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Ineke Visser boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN