« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Borstkankerbegeleiding

Liefdevolle aandacht

Hentje Metz helpt vrouwen met borstkanker bij te staan. Zij spreekt in haar lezingen met deskundigheid en liefde voor het onderwerp. Daarbij verbindt ze zich met de mensen voor wie ze spreekt en voedt hen emotioneel. Op deze wijze nodigt ze hen uit om stappen te zetten en zichzelf te geven wat ze nodig hebben.  

Dertig jaar geleden stapte Hentje Metz het Antoni van Leeuwenhoekhuis binnen voor een stage voor haar opleiding tot praktijkassistente. Ze was net 19 en kanker was ver weg in haar leven. Nu werd ze ermee geconfronteerd, zoveel leed.  Met lood in haar schoenen begon ze haar stage.  

Eenmaal op weg bleek het een intensieve, maar ook een verrijkende periode. Zoveel mensen en verhalen, zoveel angst, vertwijfeling en onmacht waarmee ze moest leren omgaan. Elke dag opnieuw. Haar stagebegeleidster nodigde haar dagelijks uit om haar verhaal te vertellen en haar gevoelens te duiden. En elke avond was haar huisgenote er voor haar. Vele avonden spraken ze tot diep in de nacht over het leven en de dood. Dit was het begin van een vriendschap die uit zou groeien tot een onverbrekelijke band.  

Wat ze toen niet wist, was dat deze vrouw, haar beste vriendin, 25 jaar later als gevolg van borstkanker het leven moest loslaten. Wat ze evenmin wist, was dat een half jaar na het overlijden van haar beste vriendin, een jonge vrouw op haar deur zou kloppen. Ze vertelde dat ze borstkanker had en fijne verhalen had gehoord over de warme begeleiding van Hentje. Ze vroeg of Hentje haar wilde helpen en er voor haar wilde zijn op dit pad. Hentje voelde een diepgeworteld vertrouwen dat ze hierin iets waardevols voor haar kon betekenen. Wat en hoe? Dat wist ze nog niet precies, maar dat het goed zou komen, dat voelde ze in heel haar wezen. 

Samen zijn ze op pad gegaan en gaandeweg ontvouwde zich wat Hentje diep van binnen al wist. Alles wat op je pad komt doet ertoe: ongeloof, paniek, woede, hoop en twijfel, vreugde en verdriet. Hoe meer de volle omvang van borstkanker er mag zijn en hoe meer je dit kan doorvoelen, des te beter kun je je weer gaan thuisvoelen in jezelf, je lichaam en het leven. Voor dit proces is liefdevolle aandacht van iemand die er onvoorwaardelijk voor jou is, je veiligheid biedt en koesterende en voedende zorg geeft van wezenlijk belang. Deze bedding kon Hentje voor haar zijn.

Hentje begon meer vrouwen met borstkanker bij te staan om vanuit zachtheid hun innerlijke pijn op te diepen en de betekenisvolle ervaring van borstkanker te vervlechten met hun levensverhaal. Hentje helpt. Met haar website, met lezingen, met haar boek Gehavend, thuiskomen in jezelf bij borstkanker, en in haar praktijk.

Hentje kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Borstkanker
  • Borstkankerbegeleiding
  • Vrouwenwijsheid, lichaamswijsheid 

Foto: Yvonne Verhulsdonk

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Hentje Metz boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN