• Henriette weet op een zeer bevlogen en persoonlijke manier een lastig onderwerp bespreekbaar te maken. Zij legt een gevoelig onderwerp duidelijk uit en geeft daarbij verschillende praktijksituaties aan. Het leidde tot een open gesprek met de groep. Een lezing van Henriette is een aanrader voor ieder bedrijf die dit lastig bespreekbare onderwerp serieus neemt, en de dialoog aan wil gaan met de medewerkers.
  Rina de Groot - Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam
 • We kijken met goede gevoelens terug op de presentatie van Henriette Wijnen voor onze medewerkers. Door te starten met het persoonlijke verhaal werd vertrouwen gecreëerd, de verdieping die volgde was goed en bood ons inzichten om dit verder op te pakken binnen onze organisatie. Het is een complexe en gevoelige materie waar meer aandacht voor moet komen.
  Emiel Boogaard - Algemeen Directeur Convenience Bakker Goedhart
 • ‘Wij kijken met genoegen terug op onze jaarlijkse Dag van de Veiligheid voor onze medewerkers, dit jaar verspreid over twee online events. We zijn blij met de bijdragen die Ellen de Mooij (veilige spreekcultuur) en Henriette Wijnen (van ongewenst gedrag naar vertrouwen op de werkvloer) verzorgden. Vanuit de collega’s hebben we positieve reacties terug mogen ontvangen op hun bijdragen’.
  Ilja van Beekum - projectleider AMIF Veiligheid en weerbaarheid COA

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Ongewenst gedrag aanpakken

Van ongewenst gedrag naar vertrouwen op de werkvloer

Henriëtte Wijnen is naast de eigenaar van haar consultancybureau ook de auteur van Julia’s Slangenkuil, een waargebeurd verhaal over de impact van giftig management (Gopher 2016).

Begin februari 2022 lanceerde ze Your Safe Workspace. Ze ontwikkelde de tool waarmee je (on)gewenst gedrag en integriteit bespreekbaar maakt binnen de organisatie/team. Want het hebben van protocollen en gedragsregels is niet voldoende. Het gesprek voeren over deze onderwerpen is belangrijk voor meer vertrouwen en psychologische veiligheid.

Zelf had Henriëtte Wijnen nooit gedacht terecht te komen in een web van intimidatie, pesterijen en machtsmisbruik. Maar het gebeurde en de gevolgen waren rampzalig, voor haar en haar (werk)omgeving. Ze ontwikkelde een scan en tool die (on)gewenst gedrag, vertrouwen en integriteit meet en bespreekbaar maakt binnen de organisatie/team. Met deze scan en tool laat je als organisatie zien dat je (on)gewenste omgangsvormen en integriteit aantoonbaar serieus neemt. Jaarlijks zijn er ruim 2 miljoen incidenten van ongewenst, grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer door eigen collega’s en leidinggevenden.
Naast herkenning voor velen is het boek Julia’s Slangenkuil onder andere voor managers, bestuurders en young professionals geschreven in de hoop ze te inspireren tot het creëren van gezonde organisaties voor medewerkers.

Giftig management en ongewenst gedrag zorgt voor een verziekte werksfeer, onderling wantrouwen, extra verzuim, verminderde productiviteit en zelfs imagoschade van de organisatie. Het is Henriëtte’s missie om door middel van lezingen haar publiek mee te nemen in de omslag van ongewenst gedrag naar vertrouwen op de werkvloer. Haar lezing is informerend, reflecterend en geeft zeker inspiratie tot het creëren van een stimulerende en psychologisch veilige werkomgeving. Waardoor een brug te bouwen naar meer transparante, veilige en gezonde organisaties.

Henriette vertelt over ongewenst gedrag op de werkvloer in Het Kontakt, Trouw en de NOS. Bij DeMorgen spreekt ze over het creeren van een positieve werksfeer. Bij Nieuws&co van NPO1-radio en het NOS Journaal spreekt Henriette over de werkomstandigheden.

Henriëtte geeft door haar eigen ervaring op een bevlogen en inspirerende manier een lezing die bij de aanwezigen ook een zelfrelecterende werking heeft.

Henriette spreekt o.a. over:

 • De (onderbouwde) impact en risicofactoren van ongewenst gedrag op de werkvloer
 • Wat je kunt leren van Julia’s Slangenkuil
 • De weg naar gewenst gedrag, cirkel van vertrouwen en psychologische veiligheid op de werkvloer en wat daarvoor nodig is. 

Ondersteunend aan de lezing is haar boek: Julia’s Slangenkuil, een waargebeurd verhaal over de impact van giftig management (2016, Uitgeverij Gopher).  Lees ook het interview met Henriëtte Wijnen met Intermediair.

Zij is gecertificeerd extern vertrouwenspersoon en freelancetrainer bij een groot landelijk opleidingsbureau waar ze trainingen geeft op onder andere het gebied van politieke antenne, macht, invloed en integriteitsvraagstukken. Na jaren gewerkt te hebben als manager bij een grote uitzendorganisatie stapte ze na een reorganisatie over naar een gemeentelijke organisatie als leidinggevende. Daar begeleidde ze verandertrajecten en leidde een aantal projecten. Daarbij hield ze de balans tussen de (strategische) organisatiedoelstellingen, de uitvoering in de praktijk, ’de medewerker’ en de belangen van andere stakeholders scherp op het netvlies.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Henriëtte Wijnen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN