« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Veerkracht en herstel | Kindermishandeling bespreekbaar maken

Kindermishandeling bespreekbaar maken

Hameeda Lakho is een bestsellerauteur, spreker en gerenommeerde expert en inhoudsdeskundige huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij heeft haar traumatische ervaringen en kwetsbaarheid omgezet in veerkracht, herstel en hoop voor de wereldwijde slachtoffers van geweld en fungeert als inspirator en rolmodel. Als adviseur wordt zij breed ingezet bij beleidsontwikkeling, kennisoverdracht en de doorontwikkeling clientperspectief in de zorg en veiligheidssector voor de overheid, gemeenten en organisaties in uiteenlopende projecten, waar er sprake is van huiselijk geweld, kindermishandeling en/of ingewikkelde gezinsdynamieken. Als herstelcoach biedt zij ondersteuning, coaching en begeleiding aan slachtoffers.

Haar waargebeurde aangrijpende verhaal over moed, hoop en gerechtigheid is inspirerend en tijdloos: als vierjarige komt Hameeda Lakho met haar moeder en drie zusjes vanuit Pakistan naar Nederland in het kader van een gezinshereniging. Als snel ontpopt haar vader zich als een tiran, die de meisjes en hun moeder mishandelt en uitbuit. Hij tiranniseert zijn vrouw en zij wordt met hun jongste kind verbannen naar Pakistan. Aan Hameeda en haar zussen vertelt hij dat ze bij een auto-ongeluk zijn omgekomen. Jaren van terreur, vernedering, isolement en mishandeling volgen. Tot de veertienjarige Hameeda het huis weet te ontvluchten. Ze vindt stukje bij beetje haar vertrouwen, waardigheid en identiteit terug. Als Hameeda na bijna dertig jaar ontdekt dat haar moeder en zus nog in leven zijn, zet ze alles op alles om hen te vinden. Inmiddels helpt ze zelf volwassen slachtoffers van kindermishandeling.

Van haar indrukwekkende autobiografische boeken Verborgen tralies (2000), Gebroken cirkel (2002) en Geheim geweld (2005), Help Jezelf (2016) en Zie je mij (2022) zijn ruim 250.000 exemplaren verkocht. Vertalingen verschenen in Duitsland, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zweden, Finland en Estland. Door haar autobiografische boeken heeft ze onbewust deuren geopend. Duizenden lezers vonden daardoor ook zelf de veerkracht en handvaten voor herstel.

De mate van getoonde verantwoordelijkheid en bekwaamheid op het gebied van mensenrechten, kindermishandeling en lotgenotencontact overstijgt het persoonlijke aspect, heeft een maatschappelijke relevantie en is van grote betekenis voor de samenleving. Het is haar grote missie om het taboe rond kindermishandeling en huiselijk geweld voorgoed te doorbreken en zij doet dit door het initiëren van toonaangevende projecten en jaarlijkse themadagen en lotgenotencontactgroepen. Voor haar werk werd Hameeda Lakho benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

Hameeda is een veelgevraagde spreker, panellid en dagvoorzitter, die met haar ruime levenservaring en enthousiasme het publiek weet te inspireren en te raken. Ze verzorgt indrukwekkende voordrachten en presentaties voor de overheid en het bedrijfsleven, maar ook voor bibliotheken, leeskringen, vrouwencentra en scholen voor MBO, HBO, WO.
Aan de hand van belangrijke thema’s zoals veiligheid, vertrouwen en bejegening maakt Hameeda Lakho thema’s invoelbaar vanuit haar eigen ervaring en in het werken met slachtoffers en plegers voor o.a. het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en Toekomstscenario van de Ministerie VWS en V&J en VNG. Hameeda doorbreekt het taboe en brengt het systeem en de leefwereld dichter bij elkaar. Dit nodigt uit tot boeiende gesprekken. 

Met haar doortastende aanpak en inzicht toont Hameeda aan dat de gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling enorm is en dat het iedereen kan treffen. Ze biedt inzichten in de aanpak van kindermishandeling en biedt handvaten aan beleidsmakers uitvoerders en mensen die werkzaam zijn in het sociale domein op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling.

In Linda. verscheen Hameeda met een uitgebreid interview door Madelijne Daub over haar aangrijpende leven. Lees ook het interview met Hameeda Lakho door Annemarie van Dijk voor Augeo Foundation.
Beluister en zie Hameeda haar indrukwekkende podcast i.s.m. Iris Enthoven in de serie Held in eigen verhaal: Gevlucht, mishandeld en voorgelogen door tirannieke vader

Hameeda kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Eigen werk
  • Veerkracht en herstel
  • Kindermishandeling en huiselijk geweld
  • Integratie en multiculturele samenleving
  • Vrouwenrechten
  • Empowerment en ervaringsdeskundigheid
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Hameeda Lakho boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN