« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Nieuwe economie

Radicale vernieuwing van de economie

Godelieve Spaas is sinds 2018 lector nieuwe economie bij Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Zij onderzoekt wat aan het ontstaan is (vernieuwende praktijken) of zou kunnen ontstaan (what if scenario’s) en combineert daarom denken, doen en verbeelding. Ze werkt samen met innovatieve praktijken, kunstenaars en onderzoekers. Haar onderzoek resulteert in verhalen, voorstellingen, publicaties, interventies in de praktijk, tools en denkkaders voor transitie naar een nieuwe economie. Zij promoveerde in 2016 aan de universiteit van Zuid-Afrika op nieuwe vormen van ondernemen en organiseren.

Daarnaast is zij onderzoeker en maker in residence bij Rabobank Kunstzaken, bestuurder bij Herenboeren Nederland, associate Director bij het Pari Center in Italië en mede initiatiefnemer van de Wire-group.

Godelieve maakt grote dilemma’s en veranderingen persoonlijk en aanraakbaar, laat ruimte voor twijfel en brengt graag onverwachte of onbekende kennisbronnen in kunst en inheemse kennis.

Godelieve geeft niet alleen presentaties over nieuwe economie maar maakt en speelt ook voorstellingen over de economie van de toekomst waardoor deze ervaarbaar en persoonlijk wordt. Door delen uit voorstellingen te combineren eventueel aangevuld met nieuwe passages kan zij een maatwerk voorstelling maken (15 tot 45 minuten).

Godelieve Spaas verzorgt lezingen over de volgende onderwerpen:

  • Nieuwe economie
  • Sociaal en duurzaam ondernemen
  • Nieuwe Business modellen (bestaansmodellen)
  • Kunst als kennisbron

Luister naar De Tussenruimte van Godelieve. Een podcastserie tussen kunst en ondernemen over de economie van morgen, waarin ze in gesprek gaat met vijftien pioniers. Te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. Beluister haar Lectorale rede ’Utopia voor beginners’, waarin ze exploreert hoe een duurzame en sociale economie eruit kan zien. 

Bekijk de film die Godelieve in samenwerking met Arne Hendriks maakte: Economy or: how I learned to stop worrying and love growth.

Haar nieuwste film productie ’Straf’ gaat over het realiseren van de SDG’s (Sustainable Development Goals/duurzaamheidsdoelen) en wat als de overheid in 2029 zou besluiten dat handelen in strijd met deze SDG’s strafbaar zou zijn. Bekijk hier de trailer.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Godelieve Spaas boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN