« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Dagvoorzitter | gespreksleider

Gian van Grunsven is journalist, maker en presentator. Ze maakt en presenteert al meer dan 10 jaar programma’s binnen het culturele veld. Ze werkt samen met o.a. Pakhuis de Zwijger, De Balie en Brainwash festival. Naast kunst en cultuur heeft zij een grote interesse in maatschappelijke en filosofische vraagstukken rondom onderwijs, welzijn, emancipatie en how-to-live. Denk aan: hoe verklaren we de depressie-epidemie; in hoeverre is het een maatschappelijk probleem? Wat is de essentie van eenzaamheid en hoe gaan we hier als mens en maatschappij mee om? Wat verwachten we van hedendaags onderwijs? (foto: André Sjouerman)

Als onderzoeker en interviewer grijpt Gian haar onderwerp beet, draait het rond en bekijkt het van alle kanten. In gesprekken schakelt ze soepel tussen het persoonlijke, maatschappelijke en universele. In haar eigen programma’s (podcasts, talkshows, theater) koppelt ze geregeld wetenschappelijke, filosofische, artistieke en journalistieke perspectieven. Haar achtergrond ligt in theater, waar ze als presentator haar sterke performance, scherpe tekst, humor en inlevingsvermogen aan te danken heeft. 

Als maker verdiept Gian zich al zeven jaar in seksualiteit, lichamelijkheid en de toekomst van relaties.

Gian van Grunsven 16

Lezingen
Gian doet inmiddels al zeven jaar journalistiek-artistiek onderzoek naar seks en seksualiteit. Dit resulteerde in o.a. de zevendelige podcastserie Bedvogels bij omroep HUMAN/VPRO over culturele en historische achtergronden van o.a. seksuele voorlichting, taboes en gewoontes en de informatieve audioreeks ‘De herontdekking van haarzelf’ over seksualiteit en borstkanker. Ze ontwikkelde daarnaast de talkshowreeks ‘Voorlichting van Gevorderden’waarin ze met uiteenlopende wetenschappers, coaches en ervarinsgdeskundigen in gesprek gaat over seksuele ontwikkeling en ze maakte i.s.m. De Balie en de Correspondent ‘The Future of love’ over de toekomst van de romantische liefde: hoe houdbaar is “door goede en slechte tijden totdat de dood ons scheidt” nog in de tijd van swipen en flexwerken? Gian verschijnt daarnaast in theaters en op festivals met de theatrale conferentie SEX.

IETY ( Oerol, Parade en landelijk tournee) en recent met de solovoorstelling  ‘over komen, een theaterlezing over zelfbeminning en een poging tot ont-spannen‘. In 2017 werd Gian genomineerd voor de Seks&Mediaprijs 2017. 

Als ze al een conclusie kan trekken uit haar doorlopende onderzoek is het bovenal dat theorieën over seks nooit alleen over seks gaan.Zo reflecteren ze bijvoorbeeld ook de culturele relatie tussen lichaam en geest en ons individuele en maatschappelijke verlangen naar verbinding.

Gian kan (theater)lezingen verzorgen rondom onder andere:

  • Zelfbeminning – ontdekkingen, feiten en uitdagingen
  • (gebrek aan) Lichaamsbewustzijn in Westerse cultuur
  • Bespreekbaar maken van seksualiteit en borstkanker (i.s.m. ervaringsdeskundige)
  • Toekomstbeschouwingen van de romantische liefde (monogamie, het huwelijk, technologie)
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Gian van Grunsven boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN