« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Omgaan met verlies

Maskers af 

Gertie Mooren heeft zich gespecialiseerd in hoe mensen én hun omgeving omgaan met verlies. In haar praktijk werkt ze vanuit de basis, kijkend naar behoefte van degene die bij haar komt.

Vanuit die behoefte zijn de boeken Ik zet mijn masker af… Verhalen van 20 jongeren (14-25 jaar) van wie een lief iemand is overleden en Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet… met verhalen van twintig kinderen (8-15 jaar) over verschillende vormen van verlies, ontstaan. 

De erkenning die Gertie - en vooral ook de jonge schrijvers – hiervoor kregen, leerde hoe belangrijk het is dat mensen zich gehoord en gezien voelen. Na het uitkomen van de boeken werd ze gevraagd om lezingen en presentaties hierover te geven. Ze besloot dit niet alleen te doen en óver kinderen en jongeren te vertellen, maar nam kinderen en jongeren mee, die zélf hun eigen verhaal konden vertellen. Dit bleek helend aan twee kanten.

Na vijf jaar alles zelf rondom de jongeren te regelen, is sinds september 2019 jongerengroep Mijn Masker Af een stichting, met volwassen bestuursleden die jongeren ondersteunen in hun activiteiten om lastig bespreekbare thema’s toch bespreekbaar te maken. Gertie verzorgt nog steeds de presentaties en lezingen en ondertussen gaan jongeren zelf de klassen in om taboes over o.a. verlies, verdriet, eenzaamheid en zelfdoding bespreekbaar te maken bij hun leeftijdgenoten. Het motto dóór en vóór jongeren blijkt te werken!        

Gertie Mooren wil dit gedachtengoed graag verder verspreiden en daarmee mensen verbinden. Ze is vooral bezig om op verschillende manieren inzicht te brengen, waardoor mensen ervaren dat ‘ze niet de enige’ zijn en waardoor mensen uit de omgeving meer inzicht krijgen in wat mensen écht nodig hebben. Zo schreef ze, samen met de jongeren, Brieven aan …, onder andere aan docenten, werkgevers, collega’s, vrienden. 

Daarnaast ontwikkelde zij de Lifeboat-methodiek, waar ze mensen inzicht geeft hoe zij als kapitein op eigen boot hun eigen koers bepalen, ook wanneer ze in zwaar weer zijn beland. Het geeft in systemen inzicht in hoe iedereen anders vaart en hoe dit invloed heeft op elkaar. Ieder die met mensen werkt kan deze methodiek leren. 

Gertie Mooren kan een lezing verzorgen over:

  • Mijn Masker Af, over hoe jongeren omgaan met verlies, eenzaamheid en suïcidale gedachten (i.s.m. ervaringsdeskundige jongeren)
  • Samen rouwen… Hoe dan?  - Rouw binnen systemen, iedereen heeft er last van.
  • Rouw in het onderwijs – Hoe ga je om met een rouwende leerling?
  • Rouw op de werkvloer
  • Omgaan met rouw in / na coronatijd -  Al het (eerdere) verlies verdwijnt onder de ‘corona-deken’. Alles wat er al onder lag, ligt nu lekker te broeien. Online werken / les is soms fijn, maar de schermpjes zijn extra maskers om achter te verschuilen. Wie ziet mij? Wat zie jij?
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Gertie Mooren boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN