• ‘Wij zijn erg tevreden over het optreden van Funda. Haar kick-off van onze medewerkers over het thema ‘Ik en de ander’ was interessant, vermakelijk, prikkelend en leerzaam. Funda is ook een prettige en warme persoonlijkheid om mee samen te werken. Haar bevlogenheid en inzet om mee te denken qua vormgeving van de dag en het thema was van grote toegevoegde waarde’.
  Masja Loa - SEZO maatschappelijke dienstverlening
 • 'Funda Müjde heeft een adequate rol gespeeld als dagvoorzitter en als 'ouder/actrice' tijdens het stadsdebat in de onderwijsweek. Ze kon met iedereen, van pedagogische medewerker, wetenschapper tot wethouder het gesprek aan. De ouder die Funda speelde liet zij heel mooi overvloeien in de voorzittersrol. We kijken dan ook terug op een goed inhoudelijke en persoonlijke avond. Ook het voorbereidingsgesprek van tevoren was zeer waardevol. Voor herhaling vatbaar'.
  Monique de Bos - projectteam Nationale Onderwijsstad Dordrecht
 • 'We kijken terug op een bijzondere avond met Funda over haar relatie/ervaring met haar mantelzorgers. De mantelzorgers waren zichtbaar geraakt en hebben achteraf nog mooie reacties gegeven. We hebben haar openheid als hartverwarmend ervaren en hopen haar zeker in te de toekomst nog eens terug te mogen vragen voor één van onze café's'.
  Lex van der Westen - consulent mantelzorgsteunpunt 'De Groene Mantel'

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Creatief en veelzijdig

Gescheiden Afval JA, Gescheiden Samenleving NEE!

Funda Müjde is een veelzijdige humorvolle actrice, columniste, presentatrice en dagvoorzitter. Ze is alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. (foto: Gregor Servais)

In 2007 raakte Funda betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Sindsdien is ze veroordeeld tot het gebruik van een rolstoel.  Dat heeft haar niet belemmerd om haar activiteiten met tomeloze energie en inzet direct weer op te pakken.

Acht weken na het fatale ongeval schreef zij alweer haar column “Funda!” in De Telegraaf. Tot augustus 2012 schreef zij elke vrijdag een eigenzinnige column voor dit landelijke dagblad (2000-2012). Nog steeds schrijft zij regelmatig columns in week- en maandbladen en in het relatiemagazine van PANTAR. Zij treedt op met spoken columns op landelijke bijeenkomsten en in tv – en radio programma’s. Een selectie van haar columns verscheen in boekvorm; Algemeen Beschaafd Turks.  Ze leverde een bijdrage aan het boek Licht en schaduw en de Gesluierde Monologen.

Funda’s motto: “Gescheiden Afval JA, Gescheiden Samenleving NEE!”. Funda schrijft, acteert en presenteert zoals zij is, met een eigen kijk op politieke en maatschappelijke thema’s, soms provocerend, altijd met humor, zelfspot en persoonlijk. Haar kracht en doorzettingsvermogen zijn anderen tot voorbeeld. Omgekeerd krijgt Funda haar kracht uit enthousiaste reacties van haar publiek en lezers. (fotocollage: eindejaarsoptreden 2020 voor jeugdzorgorganisatie).

Funda ervaart een interessant fenomeen: “Veel mensen hebben verborgen gebreken. Ongevraagd worden die met mij gedeeld. Wel zo makkelijk, open en kwetsbaar. Alle poeha wordt overgeslagen. Maskers vallen af. Je komt direct tot de kern. Contact in een snelkookpan.”

Uit alles wat Funda Müjde aanpakt spreekt haar maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf haar zevende jaar woont zij in Nederland, maar haar achtergrond in Turkije zal zij nooit vergeten. Funda:“Ik hou van Turkije, maar als invalide ben je beter af in (het vlakke) Nederland”.

funda berkelbike mobileToch verlaat ze in 2014 tijdelijk het vlakke Nederland om in 50 etappes fietsend Turkije te bereiken. Een krachttoer van minimaal 3000 kilometers op een aangepaste fiets, de BerkelBike. Met deze uitdaging F50FT vroeg Funda aandacht voor ’bewegen is leven’, ook voor degene die is aangewezen op de rolstoel. Bekijk funda gaat fietsen!

Boekomslag Funda Mjde SmallIn Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit) schrijft Funda openhartig over de lange weg die ze moest afleggen na die bepalende dag in 2007, maar ook over Turkije, haar komst naar Nederland en haar herinneringen aan haar opvoeding en kindertijd. Ze schetst een helder beeld van hoe het is om bicultureel op te groeien in Nederland, maar vooral van een vrouw die haar eigen lichaam weer moest leren kennen en haar beperkingen overwint. (uitgave: Jurgen Maas).

Funda Stelt Zich Aan
Na de populaire show Funda Draait Door staat Funda in seizoen 2018-2019 op de bühne met Funda Stelt Zich Aan. Hierin neemt ze het publiek en zichzelf mee de arena in van de aanstelleritis om te ontleden of haar dokter (dokter-kuttekop) gelijk had toen ze oordeelde: Funda heeft een theatrale persoonlijkheid. Een hillarische voorstelling over de blik van ’de Ander’, Funda’s lief én leed en het verschijnsel van ’aanstellen’ in onze huidige maatschappij.

Funda Müjde (in het Turks betekent Müjde ’goed nieuws’) treedt ook geregeld op als dagvoorzitter/gespreksleider en kan o.a. een lezing/optreden verzorgen over:Funda Mjde KrachtonTour16 Small

 • De Zorg: vanuit klantenperspectief en als medewerker
 • Bewegen is Leven
 • De totstandkoming van haar uitdaging: F50FT-2014
 • Migratie en diversiteit
 • Opvoeding, eigen kracht, conflicthantering
 • Emancipatie

Funda spreekt Nederlands, Turks en Engels. (foto: Kracht on Tour, maart 2016)

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Funda Müjde boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN