• ‘Niets dan lof voor het optreden van Froukje Santing samen met Erdal Barci tijdens onze Studium Generale over Turkije. Hun goede, inhoudelijke inleidingen sloten prima op elkaar aan en in het beantwoorden van vragen waren zij zeer bedreven. Het was ook leuk om te zien dat ze soms van mening verschilden. Ons doel: het publiek beter laten begrijpen wat er momenteel in Turkije aan de hand is, is zondermeer gerealiseerd’.
  Peter Timmerman - namens SG-team Universiteit Twente.
 • Op 17 november 2016 organiseerde PAX samen met Kurds & Friends een debat over politieke ontwikkeling in Turkije, met name het geweld in de Koerdische regio en de onderdrukking van oppositie en civiele samenleving. Froukje Santing trad op als een kundig en vaardig moderator van het debat; kundig omdat uit haar vragen bleek hoezeer zij bekend is met de situatie in Turkije en vaardig omdat zij deelnemers in het debat, met name twee aanwezige Nederlandse politici, wist te bewegen zich helder en onomwonden uit te spreken.'
  Jan Jaap van Oosterzee - Senior advisor public affairs Middle East PAX.
 • 'Froukje Santing is een professionele, inhoudelijk goed geïnformeerde moderator. Ze had uitstekende ideeën en suggesties voor een publieksevent over de mensenrechtensituatie in post-coup Turkije. Haar warme uitstraling en heldere manier van presenteren gecombineerd met scherpe analytische vragen maakten dit event tot een groot succes.'
  Laurien de Vos - Senior Human Rights Officer / Turkey Coordinator, Amnesty International - Amsterdam.
 • ‘Froukje Santing heeft een boeiende avond in ons Kultuurhus verzorgd. Na haar lezing over de toestand in Turkije ging zij in gesprek met de zaal wat zorgde voor een zeer levendige discussie . Zij nam hierin geen blad voor de mond’.
  Hans Gnodde - organisatie lezingencyclus

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Islam/Turkije

Turkije, hier en daar

Froukje Santing verbleef zeventien jaar in Turkije, als correspondent voor o.a. NRC Handelsblad en het Radio 1 Journaal. Toen ze terugkeerde naar Nederland trof ze een land aan dat in hoog tempo aan het veranderen was. Het viel haar op dat het recht om binnen bepaalde grenzen anders te zijn, een onvervreemdbare Nederlandse waarde, bij het grofvuil dreigde te belanden. (foto: Liesbeth Kuipers)

boekomslag Froukje Santing

Ze studeerde tijdelijk voltijds: eerst de BA-studie bachelor Wereldreligies (met islamstudies als specialisatie) in Leiden en vervolgens der MA-studie ’Islam in de Moderne Wereld’ aan de UvA, die ze cum laude afrondde. Ze bundelde die kennis met haar lange ervaring als correspondent in Turkije – bijvoorbeeld de opkomst van de politieke islam – en schreef het boek Dwars op de tijdgeest (2012).

Froukje werkt nu als journalist, publicist en onderzoeker en treedt op als debat- en gespreksleider. Ze volgt de ontwikkelingen in Turkije – reist er regelmatig heen – en ze houdt zich bezig met de Turkse gemeenschappen in Nederland. Ze was de eerste die aandacht besteedde aan de nieuwe diaspora-strategie van de Turkse overheid die de band tussen Turkse-Nederlanders met het land van hun (voor)ouders van een extra dimensie voorziet.

Vechtscheiding

Over deze en andere onderwerpen publiceert ze o.a. in De Groene Amsterdammer en op de opiniepagina van NRC Handelsblad. Verder werkt ze aan een roman met de werktitel ’Turken met een scheutje Nederland’. Haar nieuwe boek, geschreven met Erdal Balci, is getiteld Vechtscheiding: Hoe Erdogan de Turkse gemeenschap splijt (De Geus, april 2017). 

FroukjeIn 2020 bracht ze haar debuutroman Meral uit (Uitgeverij Orlando, 2020), een verhaal over een Turks-Nederlandse vrouw die de balans zoekt tussen twee culturen. In het Parool licht ze haar boek verder toe. Lees ook haar verhaal in het artikel van de lage landen.

Froukje Santing kan een lezing verzorgen over de volgende onderwerpen:

 • Islam
 • Individuele beleving van de islam
 • Islam en identiteit
 • Migratie
 • Migranten met een moslimachtergrond
 • Migranten en eergerelateerde kwesties
 • Migranten en gender
 • Beeldvorming over migranten
 • Media en Migranten
 • Academisch onderzoek en migranten
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Froukje Santing boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN