« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Filosofie | Vrouwelijke waarheid

De stap naar collectieve spirituele volwassenheid

Aan de vestiging van de toonaangevende religies gaat een ware godsdienstoorlog vooraf, die de herinneringen aan ‘het goddelijk vrouwelijke’ heeft weggevaagd. Aan de zegetocht van de moderne wetenschap gaat een strijd vooraf waarin vrouwen met haar bijzondere kennis van bijvoorbeeld geboortebeperking, als ‘heksen’ op de brandstapel om het leven werden gebracht. De religieuze en filosofische geschiedenis heeft vrouwen en ‘het vrouwelijke’ systematisch geëlimineerd. Deze droevige geschiedenis is hand in hand gegaan met de ontwikkeling van een eenzijdige rationaliteitsopvatting. Deze kenmerkt zich door een focus op intellect (wat vanaf Aristoteles als een mannelijke kwaliteit wordt beschouwd) en een onderwaardering van als ‘vrouwelijk’ beschouwde kwaliteiten, waaronder de emoties. Het belast de hedendaagse mens nog steeds met een ondefinieerbare angst voor ‘het vrouwelijke’ en concrete vrouwen met een ondefinieerbare angst om zich uit te spreken. We zien de consequenties van de eenzijdige rationaliteitsopvatting in een vervuild milieu, een machteloze politiek en een gefragmenteerde wetenschapspraktijk. Hoe het tij te keren? Dat is het onderwerp van de lezingen van Frederike de Jong. Zij werkt de thematiek desgevraagd uit voor onderwijs, gezondheidszorg of wetenschap.

Frederike de Jong heeft filosofie gestudeerd. Haar specialisatie is wetenschapsfilosofie. Ook heeft ze een diëtistenopleiding en een opleiding tot transpersoonlijk regressietherapeut afgerond. Als diëtiste begeleidde ze mensen met eetstoornissen. Als regressietherapeute begeleidde ze mensen die zich binnen de reguliere gezondheidszorg niet geholpen voelden. Sinds 2002 geeft ze les op een school in het voortgezet onderwijs. Ze geeft  de vakken levensbeschouwing en filosofie. Boeken van haar hand zijn: Gouden tips voor een goed gewicht, De wijsheid van Sophiaen Ik schenk je een vrucht van de boom van leven. Voor het onderwijs schreef ze de essays Wat is kennis en hoe komen we eraan? en Het ontwarren van de gordiaanse knoop in het onderwijs (Nivoz.nl).

Door haar brede vorming (onderwijs, gezondheidszorg, religie en spiritualiteit) weet ze meerdere kennisvelden te betrekken bij het formuleren van een antwoord op de uitdagingen van de huidige tijd.

Frederike kan een lezing verzorgen over: ’De stap naar collectieve spirituele volwassenheid’, toegespitst op één van onderwerpen: onderwijs, gezondheidszorg of religie.

Lees het interview met haar in De Nachtzoen (IKON-augustus 2013). En hier haar InBeeld verhaal over de wetenschap met nieuwe ogen zien. Bekijk ook het filmpje van één van haar lezingen:

 

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Frederike de Jong boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN