« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Midden-Oosten

Vier seizoenen in Damascus

Fernande van Tets is freelance journalist en auteur. Ze schrijft al bijna tien jaar vanuit en over het Midden-Oosten voor onder andere Trouw, De Groene en de Correspondent. Ook is ze regelmatig te gast als expert op de radio, zoals bij Bureau Buitenland en Spraakmakers.   

Tets boekomslagIn 2020 verscheen haar boek Vier Seizoenen in Damascus waarin ze vertelt over het jaar dat ze in 2018-2019 in Syrië woonde en werkte voor de Verenigde Naties. Terwijl de oorlog woedde, verhuisde ze naar Damascus. Ze praatte met Syriërs over hoe zij de toekomst zien: van de angst om te verdwijnen in een Syrische gevangenis tot het vinden van een geschikte partner nu zoveel mensen gedood of gevlucht zijn. Luister hier terug naar haar optreden bij Bureau Buitenland, waarin ze spreekt over haar boek.

Haar journalistieke carrière begon in 2011 toen ze na haar studies Arabisch en politicologie verhuisde naar Beiroet, Libanon. Als freelance correspondent maakte ze verhalen vanuit de hele regio, maar deed vooral verslag over Libanon en de burgeroorlog in Syrië. Naast haar werk voor Nederlandse media werkte ze ook voor de Britse kranten the Independent en the Economist en als correspondent voor de televisiezender France 24 English.

Van Tets is een sprankelende spreker die levendig kan vertellen over de Arabische wereld. Door het delen van persoonlijke verhalen maakt ze ingewikkelde geo-politieke verhoudingen behapbaar. Haar brede ervaring in de regio betekent dat ze overloopt van de verhalen uit de praktijk. Na jaren verslag te hebben gedaan van de vluchtelingenpolitiek reisde ze in de zomer van 2015 mee met Syriërs door Europa, van Athene tot Calais. Ze deed verslag van de mensensmokkel vanuit Turkije en schreef over de situatie van vluchtelingen in Griekenland. Bij het radioprogramma Spraakmakers sprak ze over de situatie in Syrië anno 2020. Ook bij het radioprogramma Nieuwsweekend was ze 16 januari 2021 te gast om te spreken over haar werk bij de VN in Syrië. 

Ze is geheel tweetalig (zonder accent!) en kan zowel in het Engels als Nederlands lezingen geven. Ook treedt zij op als moderator. Fernande kan goed luisteren, interviewen en samenvatten en zorgt altijd voor een boeiend gesprek.

Bekijk onderstaande video waarin Fernande verslag doet voor France 24.

Fernande van Tets kan een lezing geven over de volgende onderwerpen:

  • (Over)leven in een oorlog
  • De praktijk en dilemma’s van humanitaire hulpverlening
  • De huidige situatie in Syrië
  • Vluchtelingenproblematiek in het Midden-Oosten
  • De illegale immigratieroute naar Europa
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Fernande van Tets boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN