« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Psychotrauma

Wat een trauma doet

Femke Alsemgeest werkt op de afdeling psychotrauma bij PsyQ, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Hier krijgt en pakt zij de mogelijkheid om haar eigen ervaringen (verkrachtingen, bedreigingen en mishandeling) te gebruiken om de zorgkwaliteit te vergroten.

Tevens is ze lid van de specialismegroep Trauma&Dissociatie en communicatieadviseur Herstel Ondersteunende Zorg bij de ParnassiaGroep. Bij dezelfde organisatie werkt zij als adviseur voor de pilot Suïcidepogingen Nazorg (SuNa) voor opvang en nazorg bij een mislukte zelfmoordpoging.

Femke werkte een aantal jaren op klinieken voor zeer intensieve zorg voor volwassen waar zij als SPW niveau 4 werkte als sociotherapeut. Ze kan adviseren vanuit zowel professie als ervaringsdeskundigheid.

Het platform doorbreekdestilte.nl richtte ze op en ze gaf twee boeken uit over haar eigen leven, met beschrijving van de beleving van traumatische gebeurtenissen op zintuiglijk niveau en over de verregaande gevolgen daarvan op het leven.

Femke heeft een heldere visie op de kloof tussen de hulpbehoefte en het behandelaanbod. Ze ontwikkelde het programma TraumaMist. Deze behandelaanvulling heeft handreikingen om zwijgende mensen te verstaan. Het kan gaan over trauma, maar ook bij stille leerlingen of suïcidale patiënten. TraumaMist omvat een programma voor in de spreekkamer, een trauma uitvraag-methode en een herstelgericht groepsprogramma.

Op de website www.beschadigdlichaam.nl geeft Femke handreikingen voor slachtoffers met fysieke trauma’s door seksueel geweld, zoals het nationale expertoverzicht en de hulpvraagbrief.

Slachtoffers èn hulpverleners ervaren onderwerpen als intimiteit en fysieke verwondingen als gênante onderwerpen; Femke inspireert om dit gedrag te doorbreken. In glasheldere bewoordingen en met indringende voorbeelden vertelt Femke over de mogelijkheden die er zijn om de psychotraumazorg toegankelijker te maken; voor zowel mannen als vrouwen.

Femke spreekt over o.a.:

  • Psychotrauma -> wat een trauma doet met een mens (ook intimiteit, seks en fysieke beschadigingen)
  • TraumaMist -> Hoe kun je de zwijgende cliënt/student verstaan?
  • Spreken over een traumatische gebeurtenis. Hoe doe je dat?
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Femke Alsemgeest boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN