• ‘We kijken terug op een mooie dag en presentatie van Eva Rovers. Haar presentatie was actueel en sloot goed aan bij de onderwerpen waar wij ons als bedrijf mee bezighouden. Eva had onze opmerkingen in de voorbespreking verwerkt in haar verhaal en vond de juiste toon om het publiek aan te spreken. De keynote was op ons verzoek prikkelend en inspirerend’.
    Desiree van der Wal - manager marketing en communicatie Pondera Consult

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Nieuwe democratie | Veranderkracht

Burgers cruciaal

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. Ze heeft ruime ervaring in diverse media en op podia variërend van internationale congressen tot popfestivals. (foto: Frank Ruiter)

Ze schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Hiervoor ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerfora of citizens’ assemblies genoemd). Zij doet internationaal onderzoek naar deze nieuwe vorm van democratie en schrijft daar regelmatig over voor De Correspondent.

Haar expertise werd onder meer gevraagd door de commissie Klimaat & Energie van de Tweede Kamer en het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ook nam ze zitting in de klankbordgroep van de Commissie Brenninkmeijer, die afgelopen jaar onderzoek deed naar de mogelijkheden van burgerberaden in Nederland.

In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus). In april 2022 kwam haar boek Nu is het aan ons uit (De Correspondent) waarin ze vlammend betoogt dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Haar boeken krijgen veel aandacht in de media. Eva verschijnt in diverse talkshows en is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Haar lezingen worden geloofd om hun helderheid, levendigheid en verrassende wendingen.

In de Tegenlicht-uitzending ’Top der Onmisbaren’ legt ze uit hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers. In Buitenhof vertelde ze over de polarisatie in de politiek. Ze schreef opiniestukken in NRC en de Volkskrant, en artikelen in o.a. De Correspondent

Veel mensen kennen Eva ook van haar veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Eva promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie werd bekroond met meerdere prijzen, waaronder de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Daarna volgde de eveneens lovend ontvangen biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch. Over beide personen maakte zij samen met regisseur Leo de Boer documentaires voor ‘Het Uur van de Wolf’.

Eva Rovers kan een lezing geven over o.a.:

  • Nieuwe democratie / burgerfora
  • Burgerparticipatie
  • Activisme
  • Mecenaat
  • Cultuur

Bekijk ook ’Giving voice to future generations’ van Eva bij TEDxAlkmaar:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Eva Rovers boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN