« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Cultuur | Persoonlijk verzet

Prikkelende perspectieven

Eva Rovers is cultuurhistoricus en biograaf, met ruime ervaring op podia variërend van internationale congressen tot popfestivals.

Ze is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

De laatste jaren schrijft ze hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerpanels of citizens’ assemblies genoemd). In de Tegenlicht-uitzending ’Top der Onmisbaren’ legt ze uit hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers. Samen met Denker des Vaderlands Daan Roovers publiceerde ze hierover ook een opiniestuk in NRC. Op 22 april - Earth Day - verscheen onder Eva’s redactie Nu het nog kan een boek van Extinction Rebellion Nederland bij uitgeverij De Bezige Bij. Nu het nog kan barst van de urgente en schurende verhalen over de klimaatcrisis en wat we daar (nu nog) aan kunnen doen. Met bijdragen van o.a. Jan Terlouw, Marjan Minnesma, David Van Reybrouck, Kate Raworth, Jelmer Mommers, Vandana Shiva, Jan Rotmans en Tim Fransen.

Eva Rovers promoveerde in 2010 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie werd bekroond met meerdere prijzen, waaronder de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs.

Daarna volgde de eveneens lovend ontvangen biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch. Over beide personen maakte zij samen met regisseur Leo de Boer documentaires voor ‘Het Uur van de Wolf’.

In 2017 publiceerde Eva Ik kom in opstand, dus wij zijn, waarin ze de filosofie van Albert Camus koppelde aan de (on-)mogelijkheden van social media om sociale verandering te bewerkstelligen.

In 2018 verscheen haar boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (uitgeverij Prometheus).

Haar boeken kregen veel aandacht in de media. Eva verscheen in diverse talkshows en is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Haar lezingen worden geloofd om hun helderheid, levendigheid en verrassende wendingen.

Eva Rovers kan een lezing geven over o.a.:

  • Cultuur
  • Mecenaat
  • Social media
  • Duurzame economie
  • Verandering door verzet

Bekijk ook de ’brainswash talk: Kom in Opstand’ van Eva Rovers bij HUMAN: ’Opstand maakt ons weer tot mens’.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Eva Rovers boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN