« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Filmmaken & topsport

Hoe persoonlijker jouw verhaal, hoe universeler herkenbaar

Esther Pardijs studeerde psychologie, culturele antropologie en fotografie, maar werd uiteindelijk autodidact filmmaker. Inmiddels heeft ze meer dan 20 jaar ervaring in het regisseren, researchen en bedenken van documentaires en televisieprogramma’s, waarvan het merendeel over wetenschap en ethiek. Ze werkt(e) voornamelijk voor de NPO, waaronder VPRO, HUMAN, NTR en VARA-BNN. Zo maakte ze jarenlang het wetenschapsprogramma ‘Labyrint’ en de 6-delige serie ‘De Volmaakte Mens’ met Bas Heijne (columnist NRC) als presentator. 

Naast haar tv-werk heeft Esther talloze kortere films gemaakt voor NGO’s, bedrijven, stichtingen, ministeries en musea. Sinds 3 jaar geeft ze les op de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) te Utrecht. Ze begeleidt onder andere studenten in het maken van hun allereerste documentaire. Daarnaast coacht ze onafhankelijke makers in hun maakproces en geeft ze filmlessen aan middelbare scholieren in het praktijk onderwijs.

In 2019 maakte ze de persoonlijke documentaire TURN! (KRO-NCRV) over haar rol als moeder in het begeleiden van haar zoontje die op topniveau turnde. De film -genomineerd voor een Gouden Kalf en een Journalistieke Tegel- raakte een snaar in de samenleving: wat verwachten wij eigenlijk van onze kinderen? En: zijn ouders eerlijk in hun ambities? En: welke rol heeft een trainer/coach in de ontwikkeling van een kind?
De film was aanleiding voor trainers en oud-turnsters om hun mond open te doen over hun (nare) ervaringen in het verleden. De film bereikte de Tweede Kamer en maakte dat diverse sportbonden (w.o. ook KNVB) een convenant hebben getekend voor meer pedagogiek in de (top)sport voor kinderen.

Voor Esther is het een bewijs dat hoe persoonlijker jij je verhaal maakt, hoe universeler je verhaal te ‘verstaan’ is. Of je nu praat als filmmaker, als wetenschapper, als basisschool-juf of als bouwvakker. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met gevoelens die herkenbaar zijn. Dit is de bron van waaruit Esther een zaal toespreekt of in panels deelneemt. En dit is vaak ook het niveau waar ze anderen toe uitnodigt tijdens groepssessies of een debat. Ze probeert te verdiepen (als psycholoog), te verbinden (als antropoloog) en een gedeeld verhaal te maken (als filmmaker) dat waarachtig is voor iedereen. Ze geeft liever geen antwoorden, maar stelt graag wedervragen, waardoor de ander of de groep zèlf verder komt.

Esther Pardijs kan een lezing verzorgen over:

  • Je doel bereiken: hoe blijf je trouw aan jezelf en overkom je angst en stress
  • Hoe maak je persoonlijk werk interessant voor een breed publiek
  • Wat is goede storytelling / Hoe maak je een documentaire
  • Hoe zorg je voor impact van hetgeen je maakt
  • Welke (onuitgesproken) rol hebben ouders, trainers en coaches in het begeleiden van kinderen in (top) sport en hoe kan dat pedagogisch beter. 
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Esther Pardijs boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN