« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Eten van het platteland/twitter

De voedselketen en de relatie consument-producent

Ester Broug is bedenker van Boerenfluitjes. In haar loopbaan heeft voedsel een centrale plaats. Zij was mede-eigenaar van een brood- en banketbakkerij en werkte onder meer in een slagerij en een vishandel. Ze houdt ervan als er verandering gaande is of iets wordt opgestart, zoals het geval was bij een zorgboerderij met kaasmakerij, een natuurwinkel en een zorgsupermarkt waar ze werkte – in het laatste geval als manager. Telkens werden haar nieuwsgierigheid en enthousiasme gewekt door de enorme kwaliteit en verscheidenheid van voedsel van Nederlandse bodem, en van de keten die erbij hoort.

Voedsel en de manier waarop het wordt geproduceerd is een maatschappelijk thema waarvan het belang alsmaar toeneemt. Veel consumenten hebben, net als Ester, belangstelling voor de herkomst van voedsel en zijn nieuwsgierig naar het verhaal dat erbij hoort. Daarom heeft ze in 2010 het Twitteraccount Boerenfluitjes opgericht. Daar kan iedereen vragen stellen over voedsel en voedselproductie. Ze volgt ruim 1600 boeren, telers, imkers, jagers en vissers die voor de antwoorden kunnen zorgen. Nieuwsgierig, onbevangen en bevlogen. Vragen stellen aan de mensen die het eten produceren maken en niet aan de marketingafdelingen, belangenorganisaties en actiegroepen, daar gaat het Ester om.

Boerenfluitjes heeft inmiddels met bijna vijftienduizend volgers op Twitter een enorm bereik opgebouwd - groter dan bijvoorbeeld de accounts van damesblad Margriet, Heineken_NL, Jeugdjournaal, TROS en BNR Duurzaam.
Als bedenker en manager van Boerenfluitjes wordt Ester regelmatig gevraagd om inleidingen te houden over haar initiatief, de voedselketen en de relatie consument-producent. Ester gaat graag op zulke verzoeken in (zoals in november 2014 voor TEDx Venlo) omdat ze denkt dat mensen beter kunnen kiezen en meepraten als ze meer over elkaar weten.

Ester spreekt over o.a.: 

  • De relatie tussen de consument en de boer bij zijn eten
  • De communicatiekloof tussen boer en consument
  • Transparantie in de voedselketen gezien vanaf je boodschappentas
  • De wensen en werkelijkheid bij ons eten
  • Bruggen bouwen met social media
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Ester Broug boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN