• Esseline zet zich al jaren met veel passie en deskundigheid in om een brug te slaan tussen de Arabische wereld en het westen, op heel persoonlijke en creatieve wijze, waarbij ze specifieke belangstelling voor gender vraagstukken toont.
    Tineke Bennema - Historica, journaliste
  • Wist u dat de Nederlandse taal een begrip kent dat tegelijkertijd warme menselijke betrokkenheid en een onvermoeibare praktische inzet voor de rechten van achtergestelde groepen en mensen in de verdrukking kent? Dat begrip is: Esseline van de Sande.
    Maurits Groen - Founder President Waka Waka Foundation
  • Esseline van de Sande omarmt de kracht van verschil. Ze durft nieuwsgierig te zijn naar het verhaal van de ander en daarvan te leren. En daarmee inspireert zij velen die haar ontmoeten in werk en vriendschap.
    Petra Stienen - Publiciste, zelfstandig adviseur, Arabiste

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Duidt, inspireert & verbindt

Cultuur, communicatie & community

Esseline van de Sande werkt als stadspsychologe en ontwikkelde vanuit het vierjarig actie-onderzoek De Stadscoalitie culturele innovatieve interventies voor placemaking, participatie en samenwerking. Hoe breng je nieuwe talenten tot bloei en ontsluit sociaal kapitaal? Hoe worden burgers gezien en gehoord? Hoe bouwen we sterke wijken en gemeenschappen?

Esseline is een vaardig moderator én een wervelende spreekster die met voorbeelden uit haar praktijk zalen inspireert, niet zelden beroert en je in staat stelt de wereld met nieuwe ogen te bekijken. Esseline is integer luisteraar, werkt als adviseur, coach in haar onafhankelijke adviespraktijk The Room of Listening, ze is mede-oprichtster van Het Grote Midden Oosten Platform en directeur oprichtster van Stichting De Stadscoalitie. Zij spreekt Nederlands, Engels, Frans en Arabisch.

Esseline is auteur van diverse boeken, artikelen, gedichten en essays. Ze werkt aan een nieuw boek. Haar recente publicatie is: Hier is daar, daar is hier: Verhalenhuis als Vrijplaats (Verhalenhuis Belvédère, 2019, 2017). Eerdere boeken zijn Ontmoetingen met Syriers e.a. (Uitgeverij IVR, 2016). Vaartocht over de Eufraat, twee vrouwen, een kajak, vele ontmoetingen (Uitgeverij Querido 2013, Uitgeverij Contact 2005) een verhaal op basis van haar unieke ervaringen van een vaartocht door Syrië van de Turkse grens naar Irak. Ze publiceert regelmatig in o.a. Sociale Vraagstukken, het FD, NRC, Trouw,  Joop, Your Middle East en via haar blog.

Tijdens de aflevering In gesprek langs de Eufraat van de NPO1 radio-podcast ’De nacht van...’ spreekt Esseline over de Arabische Lente, vrouwen en jongeren, belang van soaps en films in de Arabische wereld en meer. Ze sprak op het congres Veerkracht in wijken van de Sociale Verhuurders Haaglanden over de kracht van ontmoeten. Na afloop van het congres schreef ze het artikel: Investeer in de bewoners in de wijk
Ze schreef het artikel ’Uitpufspreekuur wijst de weg: nieuwe methode biedt bewoners azc luisterend oor’ voor Kennisplatform Inclusief samenleven. In februari 2024 presenteerde ze tijdens Al Rewaq #34 de kunst- en poëziebundel ’Wederopbouw in Rotterdam | Hiyat’.

In mei 2016 ontving Esseline de Joan Ferrier Penning 2016 in het teken van diversiteit, verbinding en gelijkwaardigheid. Ze is initiatiefnemer van het Filmmanifest Sleutelpersonen Werken.

Esseline verzorgt moderaties en lezingen rond de volgende thema’s:

Foto: Joop Reijngoud

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Esseline van de Sande boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN