« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Beeldvorming vluchtelingen

Met name kinderen

‘Erf de ogen van een kind en kijk erdoor’, is het motto van Els van Driel, bekroond journalist en documentairemaker. Het is een motto dat als een rode draad in haar werk terugkeert en doorwerkt in haar specialisatie van beeldvorming van vluchtelingen.

Ze studeerde kunstgeschiedenis en sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna gaat ze aan de slag bij de IKON, waar ze het maken van televisie en documentaires leert. Bij IKON initieert ze de bekroonde jeugddocumentaireserie ’Mensjesrechten’; een serie over kinderrechten, die in verschillende landen in Europa op televisie wordt uitgezonden en op filmfestivals over de hele wereld wordt vertoond.

Samen met Eefje Blankevoort maakt ze verschillende bekroonde crossmediale projecten, zoals ‘de Asielzoekmachine’, een onderzoek naar ons Nederlands asielbeleid vanuit meerdere perspectieven (nominatie Gouden Kalf). Maar ook ’De Deal’, een analyse over de gevolgen van de EU-Turkije deal in 2017 en Shadow Game (2021), een documentaireproject over niet-begeleide vluchtelingenkinderen in Europa, dat meerdere prijzen wint, waaronder een Gouden Kalf en de Prix Europa. Het vervolg daarop maken ze samen met de Afghaanse hoofdpersoon SK als co-regisseur: The Mind Game. Het gaat over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan: Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront?
Met haar reportage over Het Europese Schaduwleger wint ze in 2022 de prestigieuze journalistieke prijs de Tegel.

Van Driel coacht andere filmmakers in het ontwikkelen van hun filmplannen en houdt regelmatig lezingen over hoe je impact maakt met film, de ervaringen van jonge vluchtelingen en hoe wij nieuwe beelden nodig hebben van gevluchte mensen om onze empathie niet te verliezen.

Ze reist nog regelmatig naar de grenzen van Europa om van de gevolgen van ons grensbeleid voor mensen op de vlucht verslag te doen. Ook volgt ze alle ontwikkelingen in het Nederlandse asielsysteem op de voet en zet ze zich in om draagvlak voor opvang te creëren.

Ze is een ervaren en genuanceerde storyteller. Dankzij haar ervaring als filmmaker en journalist kan ze goed kijken, luisteren en doordringen tot de kern van de zaak en complexe vraagstukken inzichtelijk maken. Met haar vele films in haar portefeuille kan ze lezingen voorzien van film(fragmenten).

Els gaat bij Spraakmakers met Joël Voordewind, voormalig wethouder in Alkmaar en Speciaal Ambassadeur voor ZOA, in gesprek over de lange asielprocedure die jonge asielzoekers te wachten staat in Europa. In dit fragment bij Spraakmakers spreekt ze over de leeftijdsregistratie van vluchtelingenkinderen, waarbij jonge vluchtelingen vaak ten onrechte als meerderjarig worden geregistreerd.
Bij Jacobine op 2 vertelt Els haar perspectief over onze omgang met de huidige vluchtelingencrisis.

Els kan optreden als dagvoorzitter en keynote speaker over onderwerpen als:

  • Vluchtelingen
  • Kinderrechten
  • Religie/levensbeschouwing
  • Documentaire en impact
  • Storytelling
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Els van Driel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN