« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Psychologische veiligheid

Het kan wel! Samen bouwen aan openheid

Elmira Nijhuis adviseert over het verhogen van psychologische veiligheid in organisaties en geeft hier lezingen over. Zij is in 2023 gepromoveerd op dit onderwerp. Ze is zelfstandig consultant, gericht op het begeleiden van strategische teams. Van huis uit is ze jurist en expert in conflictmanagement. Daarnaast is Elmira toezichthouder en heeft ze ervaring als directeur/bestuurder a.i., in situaties waar samenwerking en psychologische veiligheid issues zijn.

Elmira Nijhuis onderzocht de term ‘psychologische veiligheid’ op de werkvloer in een promotieonderzoek binnen bestuurlijke en managementteams. Wat betekent die term eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van een lage en hoge psychologische veiligheid binnen organisaties? Uit haar onderzoek blijkt dat een hoge psychologische veiligheid leidt tot betere teamprestaties, meer plezier én betrokkenheid bij het werk. Haar proefschrift kreeg de titel ’Samen in de zandbak’, gebaseerd op een herinnering als 4-jarige in de zandbak, dat de basis legde voor haar latere carrière. Lees ook het interview met haar in De Psycholoog.

In haar lezingen daagt Elmira uit en prikkelt ze om te reflecteren. De mate van psychologische veiligheid is hét doorslaggevende criterium voor goede prestaties. Hoe creëer je deze veiligheid, deze openheid en onderlinge betrokkenheid? Wat kan je doen als leidinggevende? Wat als medeweker? En als bestuurder? Want het creëren van een psychologisch veilige werkomgeving, waar iedereen wordt gezien, waar alle ideeën worden gehoord, zorgt niet alleen voor uitstekende prestaties en een prima leerklimaat. Het is ook de basis van werkgeluk alsook van minder uitval, minder verloop, meer betrokkenheid en plezier.

Elmira geeft concrete voorbeelden, handelingsperspectieven en handvatten om de psychologische veiligheid in de praktijk te verhogen. Handvatten waar mensen de volgende dag direct mee aan de slag kunnen gaan. En dat alles in een wetenschappelijke inbedding.

Elmira Nijhuis kan een lezing verzorgen over:

  • Psychologische veiligheid (algemeen)
  • Psychologische veiligheid op bestuurlijk niveau
  • Psychologische veiligheid voor leidinggevenden
  • Psychologische veiligheid en werkgeluk
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Elmira Nijhuis boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN