« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Filosofie/kunst/wetenschap

Over de moraal en het verhaal

Dr. Ellen ter Gast is bioloog en filosoof met een zeer veelzijdig CV. Na haar afsturen werkte als ze onderzoeker en consultant op het gebeid van strategisch management. Ze promoveerde in de filosofie met een proefschrift over de genetisch gemodificeerde muis en doceerde meer dan vijftien jaar ethiek en filosofie van de levenswetenschappen aan verschillende Nederlandse universiteiten. Bij de kunstopleiding iArts in Maastricht was ze als programmaontwikkelaar verantwoordelijk voor het onderwijs op het gebied van art&science en artistic research. Sinds 2018 werkt ze als bedrijfsethicus op de Zuidas.

Ellen is auteur van en De Dappere Kijker, Waarom NETFLIX ons meer te bieden heeft dan Kant. In dit boek laat zij, aan de hand van verhalen over helden en schurken uit populaire series, films en de Bijbel zien dat verhalen, in tegenstelling tot filosofische teksten, een noodzakelijk ingrediënt voor het ontwikkelen van een moraal.

Ellen is een veelgevraagd panellid en regelmatig te beluisteren op de Nederlandse radio. Ze heeft een uitgesproken mening en spreekt heldere taal. Ze is in staat ingewikkelde zaken op een toegankelijk wijze en met humor over te dragen. Ze verzorgt lezingen over o.a.:

Ellen ter Gast treedt op als dagvoorzitter en kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Morele moed
  • De lessen die we kunnen leren van goede verhalen (en slechte karakters)
  • De stelling dat Eva de eerste morele held was
  • De houdbaarheidsdatum van de klassieke revolverheld
  • De invloed van fictie (film) op ons begrip en onze waardering van wetenschap en technologie

Nevenfuncties: Ellen is adviseur voor het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds voor creatieve industrie.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Ellen ter Gast boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN