« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Stiefouderschap

Dynamiek en complexiteit van het samengestelde gezin

Ellen Jongeneel vertelt vanuit haar professionaliteit, haar ervaringsdeskundigheid en levenswijsheid over het samengestelde gezin, haar stiefmoederschap en ondernemerschap. Zij doet dat op een persoonlijke en kwetsbare manier waarbij zij haar eigen acties en reacties met de nodige humor beschouwt. Vanuit haar hart inspireert zij anderen en weet hen met haar openheid op een diep niveau te raken.

Ellen is acht jaar oud als ze haar vader verliest aan kanker. Haar moeder krijgt twee jaar daarna een nieuwe partner, een stiefvader voor de vier kinderen waar Ellen er een van is. Ook krijgt ze er een stiefbroertje bij. Het nieuwe samengestelde gezin is geen harmonieus gezin. Ellen krijgt al vroeg te maken met de dynamiek en complexiteit van een samengesteld gezin. Er heerst veel spanning en ruzie waardoor zij al vroeg haar ouderlijk huis verlaat.

Door haar onafhankelijke houding, haar onwrikbare arbeidsethos en leergierigheid benut ze allerlei kansen en mogelijkheden en vervult ze vele functies in het bedrijfsleven. In 2004 begint zij haar eigen bedrijf en specialiseert zich gaandeweg in het begeleiden van fusies en reorganisaties bij gemeentelijke organisaties. Een niche dienstverlening die zij jarenlang met veel passie en plezier vervult.

Ellen is tien jaar getrouwd geweest met een man die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie. Van deze kinderen wordt zij de stiefmoeder. Opnieuw wordt zij geconfronteerd met de dynamiek en complexiteit van een samengesteld gezin. De relatie overleeft het niet. Na haar scheiding ontmoet zij haar huidige partner met wie zij opnieuw een samengesteld gezin vormt; haar partner heeft twee kinderen uit een eerdere relatie. Nu, twaalf jaar later, en nog steeds gelukkig in deze relatie kijkt zij terug op haar beide gezinnen en beschouwt zij haar keuzes.

Ze startte haar coachpraktijk en begeleidt hierin stiefouders die worstelen met hun rol en positie als stiefmoeder of -vader en op zoek zijn naar balans en evenwicht in hun leven. Ze geeft lezingen, begeleidt gespreksgroepen en ziet het als haar belangrijkste missie om het onderwerp samengestelde gezinnen maatschappelijk meer op de kaart te zetten. Door meer bewustwording en begrip te creëren rondom dit maatschappelijk probleem (2/3 van alle samengestelde gezinnen breekt weer op binnen 5 jaar) wil zij een bijdrage leveren aan het terugbrengen van dit cijfer.

In het Montferland Journal en De Gelderlander vertelt Ellen over hoe zij mensen tijdens haar lezingen wilt bemoedigen en wilt bewust maken dat een samengesteld gezin meer inspanning vraagt dan een kerngezin.

Ellen kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Stiefmoeders
  • Stiefmoeders zonder eigen kinderen
  • Samengestelde gezinnen
  • Stemexpressie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Ellen Jongeneel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN