« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Meningsvorming | Issues

Van waarheid naar geloofwaardigheid

... van gelijk hebben naar gelijk krijgen

Eliane Schoonman geeft presentaties en colleges over meningsvorming. Hoe komen wij aan een mening? Een mening over plastic verpakkingen, vaccineren, pensioenfondsen, woningcorporaties: je kan het zo gek niet bedenken of mensen hebben er een mening over. Ondernemingen en overheidsorganisaties kunnen er net zoveel last als gemak van hebben. Ze komt graag toelichten hoe meningsvorming werkt en dus hoe invloed werkt en of je die zelf ook uit kunt oefenen: van waarheid naar geloofwaardigheid.

Eliane Schoonman studeerde cum laude af in de pragmalinguistiek bij Prof Dr F.H. van Eemeren van de UvA. Haar thesis ging over de reikwijdte van de (illocutionaire) taalhandelingstheorie: hoe zijn taalgebruikers in staat om de strekking van taal te begrijpen.

In de Verenigde Staten bekwaamde ze zich in ’issuesmanagement’, maatschappelijke communicatie, en richtte het Issues Management Institute in Amsterdam op. Hier doet ze onderzoek naar de vorming van publieke meningen en adviseert hier de overheid en het bedrijfsleven over. In 2010 ging ze rechtsgeleerdheid studeren en studeerde in 2016 af in International and European Law, op een thesis over de circulariteit van het (internationale) recht, ’Fortress of Invincibility. The Backfire of Linguistic Weaponry in International Law’, beschikbaar op www.managementinstitute.nl.

Eerder werkte ze in de Public Relations, eerst bij de Sociale Verzekeringsbank, later bij de vakbeweging FNV. Ook werkte zij als journalist voor Elseviers Weekblad. Met een eerstegraad onderwijsbevoegdheid ging zij vervolgens werken bij de School voor Journalistiek in Utrecht, waar zij naast de vakken algemene journalistiek, en voorlichting, ook het vak Journalistieke Selectieprocessen doceerde. Ze werd aansluitend benoemd tot bestuurslid van Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en tot vice-voorzitter van de beroepsvereniging voor communicatieprofessionals Logeion. Ook werkte ze als inspecteur hoger en wetenschappelijk onderwijs voor de NVAO en de Vlaamse dochterorganisatie VLUHR, was bestuurder van het ISVW, de Internationale School voor Wijsbegeerte, en is voorzitter van huurdersvereniging HBO Argus.

Eliane Schoonman kan een lezing verzorgen over meningsvorming en issues mbt:

  • Woningcorporaties
  • Pensioenfondsen
  • Vaccineren
  • Plastic verpakkingen, milieu en zwerfvuil
  • Rechtstaat en politie
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Eliane Schoonman boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN