« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Bewustwording & Empowerment

Kunsthistorica Dorothea Born is auteur van het boek Mijn indianennaam was “Blanke Appel”, een verhaal over haar belevenissen als blanke vrouw bij de Navajo indianen in Monument Valley. Door haar relatie met een nog zeer traditionele Navajo indiaan, heeft zij de unieke kans gehad om van binnenuit veel over de Navajo cultuur te leren. De door haar opgedane kennis heeft zij later ook verwerkt in haar afstudeeronderwerp: “De weefkunst van de Navajo vrouwen”, gebaseerd op de disciplines kunstgeschiedenis, antropologie en vrouwenstudies. 

Sinds haar afstuderen geeft ze lezingen over de Navajo cultuur. Haar liefde, kennis en respect voor de Navajo cultuur én haar eigen ervaringen maken haar een bevlogen spreekster. Ze vertelt aan de hand van verschillende anekdotes hoe mooi, bijzonder, spannend, maar ook hoe angstig het soms was om zich aan te passen aan The Navajo Way of Life. Een uniek verhaal over een blanke vrouw die zowel binnen de cultuur, als binnen de familie én binnen haar relatie vele obstakels moest zien te overwinnen en er alles voor over had om haar passie en haar droom te volgen. Ze heeft zich daarin door niets of niemand tegen laten houden, altijd haar hart gevolgd en uiteindelijk haar eigen weg gevonden “To Walk in Beauty”!

Daarnaast heeft Dorothea voor een reisorganisatie reizen opgezet en ook begeleid naar Amerika om zoveel mogelijk mensen op een respectvolle manier kennis te laten maken met de diverse indianenculturen in het westen van Amerika. Recent startte ze een non-profit organisatie om projecten te ondersteunen die door indianen zelf worden geïnitieerd en als doel hebben het bewustwordingsproces onder jongeren te stimuleren. Ze hoopt zo bij te kunnen dragen aan een positief bewustwordingsproces van indianen.  

Door haar verhaal te vertellen is ze een inspiratie voor veel vrouwen om ook hun dromen te verwezenlijken en hun eigen weg te volgen. Haar verhaal stimuleert eveneens tot nadenken over het hebben van vooroordelen en hoe lastig en beperkend deze kunnen zijn. Door het in gang zetten van dit bewustwordingsproces kunnen onderlinge verhoudingen tussen culturen verbeteren.

Dorothea kan een lezing verzorgen over de onderwerpen:

  • Navajo indianen- cultuur en weefkunst
  • Haar boek; Mijn indianennaam was “Blanke Appel”
  • (On)bewuste vooroordelen
  • Empowerment en het vinden van je eigen weg.
  • Haar stichting NativePride.nl (actuele situatie indianen in Noord-Amerika)

Foto: SaMaCo Fotografie

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Dorothea Born boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN