• ’Dank voor een ongelooflijk bijzondere en inspirerende avond met Damaris. Mooi hoezeer zij uit haar innerlijke bevlogenheid en vakinhoudelijke kennis mensen weet mee te voeren in een nieuwe wereld van omgaan met onze aarde vanuit holistisch economisch perspectief! Haar verhaal en filosofie hebben me geraakt, vooral hoe ze aantoont vanuit de dubbele lemniscaat hoezeer persoonlijke inzet en verantwoordelijkheid bijdraagt aan het verwezenlijken van een duurzame wereld’.
    Ivo Brautigam - voorzitter MMS Alumni Network Organisation

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Economische vernieuwing

De nieuwe economie en leiderschap

Damaris Matthijsen heeft een droom waarmee ze je in je hart raakt. Van jongs af aan beseft ze dat de structuren die we hebben vormgegeven niet in lijn zijn met wie we als mens zijn, niet levengevend. Hoe kan dat anders, zo vraagt zij zich af. Op haar 18e komt zij in aanraking met vrij, gelijk & samen, gebaseerd op de idealen van de Franse Revolutie maar dan nu een beeld om vandaar uit de samenleving in te richten en te begrijpen hoe we met grond, arbeid en kapitaal om te gaan hebben willen we een mens- en Aardewaardige samenleving met elkaar creëren.

Na een lange zoektocht in bedrijfsleven en de NGO wereld start ze in 2009 haar eigen beweging Economy Transformers. In 2012 ontwikkelen de Economy Transformers de zes sleutels, een krachtige tool voor bedrijven en individuen om bij te dragen aan de transformatie. In 2015 start ze binnen Economy Transformers samen met Jac Hielema de school voor Samenlevenskunst waarin ze ondernemende mensen met hun initiatieven en bedrijven handvatten geven om van binnen naar buiten hun bedrijven zo vorm te geven dat het klopt met de uitgangspunten. Damaris verzorgt diverse leergangen en trainingen onder meer de training DeelGenootschap en de training Eigentijds Eigendom van Grond, Arbeid en Kapitaal.
Daarnaast begeleidt ze ondernemers in de praktijk en in een start-up programma. Telkens gaat het over het in lijn brengen van het verlangen van de ondernemer tot in de concrete structuren voor het bedrijf. De zes sleutels geven taal aan de vernieuwing en maken inzichtelijk waar de veranderpotentie aanwezig is.

Als resultaat van dit alles schreef Damaris in 2022 haar eerste boek Vrij, Gelijk & Samenleven, wegwijzer naar een mens- en Aardewaardige samenleving. De kapstok voor het boek zijn de zes sleutels die zij op het niveau van nieuwe uitgangspunten beschrijft, het proces waar je dan in terecht komt en de mogelijk nieuwe vormen die daarbij horen in de realiteit. Een compleet en veel omvattend boek voor de nieuwe economie met concrete handvatten waarmee ieder die dat wil direct zelf aan de slag kan.

Damaris woont met acht andere families in een duurzaam zelfgebouwd huis in een gemeenschappelijk woonproject in een experimenteel gebied waar alles door de wijk zelf aangelegd moest worden, van riolering tot electriciteit en straten. Hiermee experimenteert zij ook in haar privé leven met vrij, gelijk & samenleven.

Damaris haalt de economie heel dichtbij en spreekt over:

  • Haar boek Vrij, Gelijk & Samenleven; wegwijzer naar een nieuwe vorm van samenleven
  • Het DeelGenootschap; organiseren vanuit vertrouwen
  • Starten van een initiatief en de rol van een initiatiefnemer daarin
  • De zes sleutels voor transitie; integrale blik op de economische transformatie die gevraagd wordt.
  • Eigentijds Eigendom van grond, arbeid en kapitaal. Over het in de commons brengen van de input factoren van de economie.
  • Het ontstaan en de ontwikkeling van Economy Transformers zelf; haar eigen initiatiefnemerschap en leiderschapsweg daarin

Damaris treedt op als key note speaker / workshopbegeleider of panellid. Met haar drum en stem voegt ze daar nog een extra dimensie aan toe. Het opent en verbindt een zaal vol mensen waardoor mensen met hoofd en hart kunnen luisteren naar haar verhaal.

Lees haar InBeeld-verhaal over een helder en krachtig perspectief op Mens en Aarde. Lees HIER meer over haar boek. Lees HIER meer over haar organisatie Economy Transformers.

Meer weten over de missie van Damaris Matthijsen? Bekijk haar videoportret:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Damaris Matthijsen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN