• ’Dank voor een ongelooflijk bijzondere en inspirerende avond met Damaris. Mooi hoezeer zij uit haar innerlijke bevlogenheid en vakinhoudelijke kennis mensen weet mee te voeren in een nieuwe wereld van omgaan met onze aarde vanuit holistisch economisch perspectief! Haar verhaal en filosofie hebben me geraakt, vooral hoe ze aantoont vanuit de dubbele lemniscaat hoezeer persoonlijke inzet en verantwoordelijkheid bijdraagt aan het verwezenlijken van een duurzame wereld’.
    Ivo Brautigam - voorzitter MMS Alumni Network Organisation

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Economische vernieuwing

De nieuwe economie en leiderschap

Damaris Matthijsen heeft een droom waarmee ze je in je hart raakt. Zij heeft altijd de wens gehad transformerend werkzaam te zijn voor de bestaande paradigma’s in de economie. Vanuit haar passie voor de idealen van de Franse Revolutie ’vrij gelijk samen’ zocht ze vanaf haar 18e leeftijd naar manieren om hier vorm en richting aan te geven.

Na een lange zoektocht in bedrijfsleven en de NGO wereld start ze in 2009 haar eigen beweging Economy Transformers. In 2012 ontwikkelen de Economy Transformers de zes sleutels, een krachtige tool voor bedrijven en individuen om bij te dragen aan de transformatie. Binnen Economy Transformers start ze haar eigen organisatie adviespraktijk en start ze samen met Jac Hielema een academie. In 2018 gaat Economy Transformers de samenwerking aan met het Veerhuis - kennis en doehuis voor een nieuwe economie en samenleving. Binnen de School ontwikkelt en geeft zij diverse cursussen en leergangen waaronder de cursus organiseren vanuit vertrouwen; het DeelGenootschap, cursus voor initiatiefnemers en is ze vrij gelijk samen docent aan de leergang voor Samenlevingskunst. Ook geeft ze vorm aan het start-up programma om startende bedrijven te begeleiden naar het in de vorm gieten van hun bedrijf in lijn met de ambities en nieuwe economie aspiraties van de ondernemer. 

In haar ondersteunings- en adviespraktijk begeleid Damaris organisaties en mensen met een fundamentele transitievraag naar het vinden van congruente vormen als het gaat over besluitvorming, eigendom, juridische structuren enz. Telkens gaat het over het in lijn brengen van het verlangen van het bedrijf en de concrete structuur aspecten daarbij. De zes sleutels geven taal aan de vernieuwing en maken inzichtelijk waar de veranderpotentie aanwezig is.

Samen met Marjon van Opijnen heeft ze in 2012 het succesvolle Leaders for Economic Change programma opgezet. Ze heeft met acht andere families haar eigen huis gebouwd in een gebied waar je alles duurzaam zelf mocht doen. Hiermee realiseert zij haar ideaal om ook in haar privé leven te experimenteren met nieuwe manieren van samenleven.

Damaris haalt de economie heel dichtbij en spreekt over:

  • Het DeelGenootschap; organiseren vanuit vertrouwen
  • Starten van een initiatief en de rol van een initiatiefnemer daarin
  • De zes sleutels voor transitie; integrale blik op de economische transformatie die gevraagd wordt.
  • Vrij Gelijk Samen; leidraad voor nieuwe samenlevingsvormen
  • Eigentijds Eigendom van grond, arbeid en kapitaal. Over het in de commons brengen van de input factoren van de economie.
  • Het ontstaan en de ontwikkeling van Economy Transformers zelf; haar eigen initiatiefnemerschap en leiderschapsweg daarin
  • Nieuwe sociale onderzoeksmethoden om tot inzicht te komen over de sociale werkelijkheid en hoe deze duurzaam om te vormen is.

Ze treedt op als key note speaker / workshopbegeleider of panellid. En met haar drum en stem voegt ze daar nog een extra dimensie aan toe. Het opent en verbindt een zaal vol mensen waardoor mensen met hoofd en hart kunnen luisteren naar haar verhaal.

Lees haar InBeeld-verhaal over een helder en krachtig perspectief op Mens en Aarde. Lees hier haar artikel in Antroposofie Magazine. Meer weten over de missie van Damaris Matthijsen? Bekijk haar videoportret:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Damaris Matthijsen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN