• De reflectielezing Onveilige bespiegelingen die Christien Brinkgreve gaf tijdens ons jaarevent Speak Truth to Power was fantastisch! Iedereen deed het geweldig, maar zij was echt de kers op de taart. Ze had zich goed voorbereid en ingelezen, en speelde goed in op wat er gezegd en opgemerkt werd. Ronduit zeer positief!
    Anne Verbeeck - projectleider Veiligheid Voorop, Nationaal Netwerk Risicomanagement.
  • Wij kijken met veel voldoening terug op ons congres Deep Finance, dat we in 2017 voor 500 accountants in business en andere financials organiseerden. De lezing van Christien Brinkgreve over Weten vraagt meer dan meten - data zijn niet de werkelijkheid leverde een diepere laag op, die iets essentieels aan de dag heeft toegevoegd. Ze had de volle aandacht van het publiek. We waarderen de bijzonder prettige samenwerking en de tijd, wijsheid en inspiratie die zij met ons heeft gedeeld.
    Lucas Geusebroek - projectleider Dag van De Financial, NBA

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Moderne tijd en wat dit vraagt

Oog voor de context en de belevingswereld

Christien Brinkgreve is hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Naast haar universitaire werk heeft ze altijd geschreven voor een breder publiek. Haar onderwerpen passen in een brede thematiek: tijden veranderen, verhoudingen veranderen, andere vermogens en talenten worden aangesproken, meer mensen krijgen een stem en dat gaat niet vanzelfsprekend. Minder gezag geeft nieuwe kansen, maar ook verlies van houvast. Dat kan spanningen geven in de verhoudingen op het werk en thuis, en deze werken door in de problemen die mensen met elkaar en zichzelf ondervinden. Dat wekt behoefte aan oude en nieuwe verhalen die houvast en betekenis geven.

Ze schreef over deze thema’s talrijke boeken en artikelen in wetenschappelijke en literaire tijdschriften. Ze houdt lezingen op congressen en symposia over verschuivingen in macht en cultuur, hedendaags ouderschap, nieuwe vormen van gezag en leiderschap, en het belang van zelfkennis. Ze geeft cursussen autobiografisch schrijven en workshops verhalend werken in organisaties.

Boekomslag Weten metenIn februari 2017 verscheen Weten vraagt meer dan meten - hoe het denken verdwijnt in het regime van maat en getal. Christien Brinkgreve bracht hiervoor een groep wetenschappers bij elkaar, die zich afvroeg wat we met onze meetobsessie nu echt te weten komen. Meten is weten. Maar is dit wel zo? De groep, die zich Babel heeft genoemd, denkt na over andere manieren, zoals aandacht voor proeftuinen en experimenten waarin het anders toegaat, met meer zorg voor de mensen om wie het gaat, en waar professionals het gevoel hebben weer aan hun eigenlijke werk toe te komen. Uitgave: AUP.

In 2021 schreef ze De ruimte van Herman Herzberger een portret van de architect wiens werk draait om ruimte, het belang van ruimte voor contact, het scheppen van de materiële condities voor samenleven. Uitgave: Atlas Contact.

vertelBrinkgreve maakt deel uit van de honours council (adviesraad) van de Honours Academy van de Universiteit Leiden, het bestuur van de stichting psychiatrie en filosofie, en van het Amsterdamse Begijnhof. Ze maakte dertig jaar deel uit van de redactie van het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift en had tien jaar een column op de achterpagina van het NRC-Handelsblad.

Christien Brinkgreve is een levendige spreker, heeft grote kennis van zaken, met veel oog voor de context en de belevingswereld. Ze is een aansprekende verhalenverteller.

Lees haar InBeeld-verhaal over aandacht geven aan de onderstromen.


Dag van de Financial - NBA

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Christien Brinkgreve boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN