• De reflectielezing Onveilige bespiegelingen die Christien Brinkgreve gaf tijdens ons jaarevent Speak Truth to Power was fantastisch! Iedereen deed het geweldig, maar zij was echt de kers op de taart. Ze had zich goed voorbereid en ingelezen, en speelde goed in op wat er gezegd en opgemerkt werd. Ronduit zeer positief!
    Anne Verbeeck - projectleider Veiligheid Voorop, Nationaal Netwerk Risicomanagement.
  • Wij kijken met veel voldoening terug op ons congres Deep Finance, dat we in 2017 voor 500 accountants in business en andere financials organiseerden. De lezing van Christien Brinkgreve over Weten vraagt meer dan meten - data zijn niet de werkelijkheid leverde een diepere laag op, die iets essentieels aan de dag heeft toegevoegd. Ze had de volle aandacht van het publiek. We waarderen de bijzonder prettige samenwerking en de tijd, wijsheid en inspiratie die zij met ons heeft gedeeld.
    Lucas Geusebroek - projectleider Dag van De Financial, NBA

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Onderstromen en taaie patronen

Oog voor context, belevingswereld en interacties

Christien Brinkgreve is emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen en Vrouwenstudies. Ze schreef altijd ook voor een breder publiek, in boeken, essays, columns en bijdragen in debatten.

Haar onderwerpen passen in een brede thematiek: tijden veranderen, verhoudingen veranderen, dat geeft nieuwe mogelijkheden maar ook ongemak. Juist in dit tijdsgewricht met vele politieke en maatschappelijke verschuivingen worden andere eisen gesteld, er ontstaan nieuwe gevoeligheden, andere vermogens en talenten worden aangesproken. Dat kan tot spanningen leiden in onderlinge verhoudingen, thuis en op het werk, waarvoor de goede woorden moeten worden gevonden. Dat wekt behoefte aan verhalen die houvast en betekenis geven.

Brinkgreve spreekt over veranderingen in macht en cultuur, over taaie patronen van overheersing en onderschikking, over de hantering van emoties, en het belang van de taal en het verhaal. Naast lezingen geeft ze workshops om thema’s met elkaar uit te diepen.

Boekomslag Weten metenMet haar netwerk Babel is ze bezig het thema tussenruimte te onderzoeken– de niet gereguleerde ruimte waarin nieuwe verbindingen kunnen ontstaan en daarmee nieuwe inzichten gegenereerd. Eerdere thema’s waren de heersende meetcultuur en de kracht van taal, die beide in boeken resulteerden, in samenwerking met Eric Koenen en Sanne Bloemink: Weten vraagt meer dan meten, en Taalkracht. Andere woorden, andere werelden.

vertelEen paar van haar recente boeken: De ruimte van Herman Herzberger, een portret van de architect wiens werk draait om ruimte, het belang van ruimte voor contact, het scheppen van de materiële condities voor samenleven; Vertel. Over de kracht van verhalen, Het verlangen naar gezag, Het raadsel van goed en kwaad, over de strijd tussen vitale en destructieve krachten.

Momenteel werkt ze aan een boek over taaie patronen, interacties en ongemak in m/v relaties, waarin ze een nieuwe visie ontwikkelt op nog altijd actuele thema als patronen van dominantie en onderschikking waarbij sociale en psychische processen in elkaar grijpen, en onderstromen, emoties, onderhuidse spanningen en taaie patronen een rol spelen.

Christien Brinkgreve is een levendige spreker, heeft grote kennis van zaken, met veel oog voor de context en de belevingswereld. Ze is een aansprekende verhalenverteller.

Lees ook haar InBeeld-verhaal over aandacht geven aan de onderstromen.


Dag van de Financial - NBA

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Christien Brinkgreve boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN