« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Grenzen verleggen

Christa Meindersma heeft een uniek levensverhaal dat weinig vrouwelijke experts in Nederland hebben. Haar inspiratie voor de internationale loopbaan ligt in Tibet, waar zij eind jaren tachtig werkte als tolk voor het Rode Kruis, informatie verzamelde over mensenrechtenschendingen en neergeschoten werd bij een vreedzame demonstratie van jonge Tibetanen. Als ooggetuige en levend bewijs getuigde ze voor de Verenigde Naties, werd internationaal jurist en werkte jarenlang als onderhandelaar voor de VN, onder andere in vredesbesprekingen tussen Oost Timor en Indonesië, Nigeria en Kameroen, en in Kosovo. Ze nam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken deel aan onderhandelingen over de implementatie van het vredesakkoord tussen Noord en Zuid Soedan.

Als mede-oprichter en adjunct directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies initieerde Meindersma rondetafelgesprekken met wereldleiders zoals de Dalai Lama, vredesonderhandelaars als Marti Ahtisaari en internationale topvrouwen als Rabiya Kadeer.
Als directeur van het Prins Claus Fonds steunde zij de reddingsoperatie van duizenden manuscripten uit Timboektoe uit handen van Al-Qaeda gelieerde groepen en leidde zij de jaarlijkse Prins Claus Award Ceremonie met honderden internationale gasten in het  Koninklijke Paleis in Amsterdam. In 2022 organiseerde ze de ’Dialogue for our Future,’ een ontmoeting tussen klimaatactivisten, klimaatwetenschappers en de Dalai Lama in Dharamsala, India.
In 2010 stond zij kandidaat voor de Tweede Kamer voor D66.

In maart 2023 publiceerde Christa Meindersma haar boek De rode kogel: berichten uit bezet Tibet (Querido). Hierin vertelt ze over de Tibetanen die haar op enig moment in haar leven hebben geraakt: een activist, een spion, een minnaar, een non, een politiek gevangene, een dichter, een leraar, de Dalai Lama. De rode kogel is ook haar persoonlijke zoektocht naar wat het betekent om te overleven en vrij te zijn als anderen worden verdrukt en gedood.

Ze heeft een uniek levensverhaal en interessante professionele ervaring die weinig vrouwelijke experts in Nederland hebben. Ze spreekt vlot en modereert betekenisvolle dialogen zowel in het Engels als in het Nederlands. 

Christa Meindersma is te boeken als dagvoorzitter en als spreker. Ze kan een lezing verzorgen over:

  • Tibet/China
  • Internationale Vredesbesprekingen/conflicten
  • Verenigde Naties/Mensenrechten
  • Survivor’s guilt/overleven dramatische gebeurtenis
  • Moderne spiritualiteit/gezond ouder worden
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Christa Meindersma boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN