« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Forensisch rechercheur

CSI, maar dan echt

Carina van Leeuwen werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat zij in 1991 naar de politie Den Haag overstapte. Na enkele jaren in de uniformdienst werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs.

Ze maakte deel uit van het evaluatieteam (commissie Posthumus) in de Schiedammer Parkmoord en was betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tripoli in 2010. Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.

In 2014 debuteerde ze - na een weddenschap over het schrijven van een boek- met Vuurproef. Het is het eerste deel van een serie: Unit Plaats Delict, een levensechte politieroman van eigen bodem en geschreven door een ervaringsdeskundige, dus CSI, maar dan echt!
Het tweede deel, Koud Spoor verscheen op 20 januari 2015. Nachtvlinder is de titel van deel 3 in de serie UPD kwam uit op 3 mei 2016. Haar jarenlange ervaring als forensisch rechercheur zijn de inspiratie voor haar boeken die zich afspelen in Den Haag, waar ze zelf ook woont en jarenlang werkte.
In augustus 2019 verscheen haar non-fictie boek (i.s.m. Trouw-journalist Sybilla Claus) Onbekend maar niet vergeten over haar werk bij het cold case team. Daarin vertelt ze hoe ze te werk gaat bij de identificatie van een onbekende doden en waar ze tegenaan loopt. (Uitgeverij AmboAnthos).
In oktober 2022 verscheen Magma. Daarin gebruikt Van Leeuwen haar ervaring bij het cold case team voor een heel nieuwe serie “Cold Case.” Magma is het eerste deel van een trilogie.

Carina studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft. Voor de boekhandel verzorgt ze masterclasses over forensisch onderzoek en vertelt ze over haar werk.

Als spreker was ze te zien en beluisteren bij de TEDx talk van de Universiteit van Amsterdam over haar werk bij het cold case team. In 2014, 2015 en 2016 was de masterclass ’Every Contact Leaves A Trace’ of  ’Hoe pleeg ik de perfecte moord’ een groot succes in bibliotheken en boekhandels door het hele land.

Carina is deskundig en spreekt met humor en inspirerend over het forensisch vak, het leven en auteurschap. Ze kan haar onderwerpen op alle niveaus begrijpelijk uitleggen en is regelmatig in de media. In septemer 2019 was ze te gast bij Beau (RTL).

Ze werd in 2018 tweede bij de nominaties ‘Vrouw in de Media’ voor Zuid-Holland.

Over identificatie door DNA, vingerafdrukken, gebitsgegevens en antropologische gegevens geeft ze boeiende lezingen. Ze kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Forensisch onderzoek in de breedste zin; serieus, met een knipoog maar ook als metafoor;
  • Er is meer overeenkomst tussen jou en je collega’s, je leidinggevende, je werknemers dan je denkt…
  • Laat je meenemen in een dynamisch onderzoek op een plaats delict waar je zelf deel van uitmaakt in de workshop: “CSI for Dummies”

In 2020 was Carina te gast bij het VPRO radioprogramma ’Nooit meer slapen’. Beluister het radio-interview met Tjitske Mussche. Beluister Carina van Leeuwen ook op de Radio en de podcast Het Uur, bekijk haar optreden bij Pauw of lees de interviews in Vriendin, op Nieuws.nl en VPRO boekengids.

Tevens vindt u hieronder nog extra filmpjes over haar werk:

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Carina van Leeuwen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN