« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Forensisch rechercheur

CSI, maar dan echt

Carina van Leeuwen werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat zij in 1991 naar de politie Den Haag overstapte. Na enkele jaren in de uniformdienst werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs.

Ze maakte deel uit van het evaluatieteam (commissie Posthumus) in de Schiedammer Parkmoord en was betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tripoli in 2010. Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.

In 2014 debuteerde ze - na een weddenschap over het schrijven van een boek- met Vuurproef. Het is het eerste deel van een serie: Unit Plaats Delict, een levensechte politieroman van eigen bodem en geschreven door een ervaringsdeskundige, dus CSI, maar dan echt!

Het tweede deel, Koud Spoor verscheen op 20 januari 2015. Nachtvlinder is de titel van deel 3 in de serie UPD kwam uit op 3 mei 2016. Haar jarenlange ervaring als forensisch rechercheur zijn de inspiratie voor haar boeken die zich afspelen in Den Haag, waar ze zelf ook woont en jarenlang werkte.

Carina studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft. Voor de boekhandel verzorgt ze masterclasses over forensisch onderzoek en vertelt ze over haar werk.

Als spreker was ze te zien en beluisteren bij de TEDx talk van de Universiteit van Amsterdam over haar werk bij het cold case team. In 2014, 2015 en 2016 was de masterclass ’Every Contact Leaves A Trace’ of ’Hoe pleeg ik de perfecte moord’ een groot succes in bibliotheken en boekhandels door het hele land.

Carina is deskundig, en spreekt met humor en inspirerend over het forensisch vak, het leven en auteurschap. Ze kan haar onderwerpen op alle niveaus begrijpelijk uitleggen en is regelmatig in de media.

Carina kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Forensisch onderzoek in de breedste zin; serieus, met een knipoog maar ook als metafoor (kijk eens anders naar je collega), afhankelijk van de doelgroep;
  • 1. Hoe identificeren we een dode (klinkt enger dan de presentatie is)
  • 2. Hoe pleeg je de perfecte moord.
  • 3. Wat doet de forensische opsporing nu eigenlijk op een plaats delict
  • 4. Wie is uw collega (een forensische beschouwing)
  • 5. Wat is DNA nu eigenlijk en hoe gebruikt de politie dat?

Beluister Carina van Leeuwen ook op de Radio, bekijk haar optreden bij Pauw of lees de interviews in Vriendin (foto) en op Nieuws.nl.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Carina van Leeuwen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN