« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Neonatologie

Op zoek naar de grenzen van pril leven

Brenda van Osch is journalist en schrijver. Begin 2015 verscheen haar boek Het onvoltooide kind, Op zoek naar de grenzen van pril leven. Ze beschrijft daarin de premature geboorte van haar dochter Eva, in 2002. Eva woog 680 gram, minder dan een pak suiker. Haar hoofdje was zo klein als een tennisbal, ze was zo lang als een A4-tje. In de jaren daarna blijkt dat Eva forse handicaps heeft. Ze is doof, verstandelijk beperkt en autistisch.

Als Eva negen is gaat Brenda als journalist naar de intensive care voor pasgeborenen in het AMC. De behandelgrens is dan net verlaagd naar 24 weken zwangerschap. Ze wil die wereld begrijpen. Welke dilemma’s spelen er? Hoe wordt er nagedacht over kansen en de maakbaarheid van het leven? Ze volgt er enkele extreem vroeg geboren baby’s en woont artsenoverleggen bij waar wordt beslist: doorgaan met behandelen of stoppen? Ook spreekt ze indringend één op één met enkele artsen. Uiteindelijk stelt ze zichzelf ook die ene pijnlijke vraag: is ze blij dat haar dochter destijds is gered, of niet?

Centraal in haar boek staat de vraag: hoe ver moeten we willen gaan met het behandelen van prille levens? Moet alles gebeuren wat medisch gezien kan? Haar boek kreeg lovende recensies (**** in de Volkskrant) en ze was te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night en in KRO De Wandeling.

Als journalist, schrijver én ervaringsdeskundige, spreekt de auteur over vroeggeboorten zowel met kennis als met haar hart. Ze kan het onderwerp intens persoonlijk maar ook maatschappelijk belichten en kan goed schakelen tussen het perspectief als ouder en dat van artsen, ethici, de maatschappij en de politiek.

Boekomslag Brenda van OschNa haar studie politicologie werkte Brenda van Osch als freelance journalist voor onder meer de Volkskrant. Van 1999 tot 2007 was ze economieredacteur bij het weekblad Elsevier. Sinds 2007 werkt ze opnieuw zelfstandig. Op zaterdag heeft ze een vaste interviewrubriek in NRC Handelsblad: Levenslessen. Over karakter, keuzes, pijn en ambitie van min of meer bekende Nederlanders.

Brenda van Osch houdt lezingen over:

  • Neonatologie / vroeggeboorte: stand van zaken
  • Behandelgrens bij geboorte na 24 weken zwangerschap: moeten "we" dat willen?
  • Persoonlijke ervaring met vroeggeboorte
  • Persoonlijke ervaring met gehandicapte dochter (doofheid, autisme, verstandelijke beperking). Dilemma: wel of niet behandelen? Aan het begin en het einde van het leven.
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Brenda van Osch boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN