• 'Ik ben onder de indruk van het werk van huisarts Brenda Ott, enthousiast, gedreven met passie voor de "kwetsbare oudereĒ. Brenda heeft een duidelijk visie op het bespreekbaar maken van de laatste levensfase bij patiŽnten. Hier verteld ze respectvol over met het hart op de goede plaats. Haar gedrevene, enthousiaste optreden op het symposium over de kwetsbare oudere werkt enorm aanstekelijk.'
  Hariette Haalstra - Organisator Witte Kruis symposium
 • Brenda trad op als dagvoorzitter op de door ons georganiseerde themadag over ouderenzorg. Zij wist deze met haar uitgebreide kennis, enthousiasme en vaardigheden om mensen met elkaar te laten communiceren, tot een zeer geslaagde dag te maken
  Carin Bonekamp
 • Brenda praat over kwetsbare ouderen met respect en het hart op de goede plaats. Ze heeft een duidelijke visie op het bespreekbaar maken van de laatste levensfase bij patiŽnten. Haar gedreven, enthousiaste optreden op ons landelijk symposium van het Witte Kruis werkte enorm aanstekelijk.
  Harriette Haalstra - Ambulance-verpleegkundige

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Kwetsbare ouderen en levenseinde

Anticiperen op zorg rond het levenseinde

Brenda Ott is geboeid door levensverhalen, het fenomeen veroudering, volgt trends bij ouderen en ze heeft een compassie voor kwetsbare ouderen in hun laatste levensfase. Ze is huisarts met een eigen huisartsenpraktijk in Zeist. Ook is ze kaderhuisarts ouderengeneeskunde. Het dagelijks werk in haar huisartsenpraktijk is dè plek waar ze inspiratie opdoet voor haar werk als kaderhuisarts.

Na haar geneeskunde studie aan de Universiteit van Amsterdam in 1988 werkt Brenda in het Zuiderzeeziekenhuis van Lelystad. In 1990 werkt ze voor Artsen zonder Grenzen in een vluchtelingenkamp in Uganda en na een vulkaanuitbarsting op de Filippijnen.  

Tijdens de opleiding tot kaderhuisarts (2010-2012) ontstaat bij Brenda de interesse voor het onderwerp "Advance care planning"(ACP): anticiperen op zorg rond het levenseinde. Ze stelt een landelijk te implementeren ’niet-reanimeren verklaring’ op voor toepassing in de huisartsenpraktijk. Tevens ontwikkelt ze een methode om met kwetsbare ouderen ACP-gesprekken te voeren. Over dit onderwerp heeft ze enkele artikelen gepubliceerd in medische tijdschriften en ze heeft een hoofdstuk geschreven voor het boek: "De dokter en de dood" (uitgeverij Diagnosis, december 2014).

Brenda Ott heeft ruime ervaring in presenteren en vertelt zowel vanuit wetenschappelijk inhoudelijke basis als vanuit haar ervaringen in de praktijk als huisarts. Vooral haar werk in de dagelijkse praktijk biedt mogelijkheden voor interactie met het publiek en het geven van voorbeelden en/of anekdotes. 

Brenda verzorgt lezingen over: 

 • Advance Care Planning hoe maak je het bespreekbaar
 • Wilsverklaringen en anticiperen op levenseinde
 • Kwaliteit van leven in de laatste levensfase
 • De toekomst van de ouderenzorg
 • Ouderenzorg in de eerste lijn 
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Brenda Ott boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN