« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Presentator │Gastronomie

Luistert en kijkt!

Bianca Tan maakte jarenlang het populaire AT5 programma ’Chefs’ wat later ‘Eten met Bianca’ werd. Vanaf 2007 maakte zij voor landelijke omroepen radiodocumentaires en televisiereportages over uiteenlopende onderwerpen. In 2013 voltooide ze haar eerste lange documentaire over wat het laatste levensjaar van culinair journalist Johannes van Dam zou worden: ’De keuken van Johannes’. 

Deze film kwam tot stand met zeer geslaagde crowdfunding. (Haar actie bracht het hoogste crowdfundingbedrag op ooit voor film in Nederland: 46.500 euro). Momenteel werkt ze met Windmill Film aan haar tweede lange documentaire ‘Sophie’ (werktitel) over een jonge puber die opgroeit met een ernstig gehandicapte jongere broer. 

Alles wat Bianca drijft in haar werk gaat over mensen en wat ze beweegt. Hoe mensen (moeilijke) dingen aangaan, zich ontplooien en ontwikkelen, hun leerprocessen in de breedste zin van het woord. De belangstelling voor mensen en hun verhaal is de rode draad in alles wat ze doet.

Zo is ze naast filmmaker ook trainer, en geeft persoonsgerichte stem-en presentatietrainingen op basis van de Feldenkraismethode. Daarbij gaat het niet om het leren van ’trucjes’ maar om te leren spreken en presenteren vanuit wat je werkelijk wilt zeggen en een bewustzijn van stem, ademhaling en lichaam.

Maatschappelijke betrokkenheid en haar kennis van eten komen samen in de trajecten die ze bij zorginstellingen ontwikkelt om de kwaliteit van voeding in de zorg drastisch te verbeteren. Zorgbegeleiders en cliënten leren anders en bewuster met eten om te gaan. Door een (samen) bereide gezonde en lekkere maaltijd verbetert de kwaliteit van leven van bewoners van zorglokaties enorm. Bianca doet dit onder meer bij Philadelphia en Kennemerhart.  Ze klopt regelmatig aan bij het ministerie van VWS om de noodzaak voor structurele veranderingen onder de aandacht te brengen.

Bianca heeft een prettige stem, is een rustige aanwezigheid, en houdt ervan om mensen te betrekken en te enthousiasmeren. Ze plaatst niet zichzelf op de voorgrond maar juist degene(n) waar het om gaat: het thema, een gast of het publiek. Ze stelt vragen die snel doordringen tot de kern van de zaak. Bianca: ’Wollig taalgebruik zegt mij niks en daarom krijgen mensen bij mij snel het gevoel dat het ergens over gaat, of dat het echt ergens over mag gaan!’

Bianca houdt lezingen over:
• Alles wat met koken, lekker eten of niet lekker eten te maken heeft. Wat is goed eten? Eten als verbindend ritueel, eten als herinnering of als metafoor voor kwaliteit van leven
• Jezelf presenteren voor een groot of heel klein publiek op basis van de leermethode Feldenkrais. “Als je weet wat je doet, kun je doen wat je wilt”
• Authenticiteit
• Kwaliteit van leven in de zorg in Nederland
• Iets (nieuws) leren, metacognitie of autodidactiek

Beluister ook Bianca tijdens het radioprogramma Mangiare! en bekijk het Food & Film programma 2018 op Facebook, of lees over haar in City Amsterdam.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Bianca Tan boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN