« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

China

Hoe vrouwen China veranderen

In 1996 debuteerde voormalig tafeltennister Bettine Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. Bij de Chinees, Het jaar van de rat en Duizend Dagen in China volgden. In 1997 ging Vriesekoop Chinese talen en culturen studeren in Leiden.

In 2006 verhuisde ze samen met haar toen zesjarige zoontje Tymo naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad.

In de jaren die volgen op haar China-correspondentschap voor NRC Handelsblad reist Bettine Vriesekoop regelmatig terug naar Peking. Zij is in deze periode vooral gefascineerd door de rol van de vrouw in de Chinese samenleving, vroeger en nu. Vertrekpunt is haar bezoek aan de graftombe van Qiu Jin feministe van het eerste uur in China. Net als de legendarische Mulan en haar nazaten was zij een zwaardvrouw, een vechtjas. Maar hoe profileren vrouwen zich in het moderne China? Welke invloed hebben het taoïsme en het confucianisme nog op de seksualiteit van de vrouw?

Boekomslag Bettine Vriesekoop Mulan SmallBettine ontmoet vrouwen en meiden, studentes, feministes, lesbiennes, een plastische chirurg, een oud-prostituee, genderdeskundigen en een moderne ’zwaardvrouw’. Zij vormen de voorhoede van een emancipatiegolf die na de Opendeurpolitiek van Deng Xiaoping op gang is gekomen. Maar hebben ze werkelijk invloed? Is de seksuele revolutie aan de huidige generatie vrouwen voorbij gegaan, of zijn de dochters van Mulan bezig China te veranderen? Ze beschrijft het in haar nieuwe boek Dochters van Mulan, hoe vrouwen China veranderen, dat op 14 februari verscheen bij Uitgeverij Brandt.

Beluister het interview met haar in Een Vandaag op 18 februari 2015. En bekijk de reportage in Nieuwsuur, zelfde datum, waarin Bettine  samen met correspondent Marieke de Vries in gesprek gaat met jonge Chinese vrouwen, op zoek naar de vraag wat er is veranderd wat betreft hun emancipatie.

Bettine Vriesekoop Fondsevent 15Bettine Vriesekoop geeft lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5.

Foto: Geïnterviewd door dagvoorzitter Rens de Jong tijdens het Fondsevent, september 2015

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Bettine Vriesekoop boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN