« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Dementie

Het ouder wordende brein

Barbara Oppelaar is opgeleid als Chemisch Technoloog en heeft zich daarna gespecialiseerd in akoestiek. Terwijl zij werkte in een technische omgeving kwam zij in contact met het maken van geïmproviseerd theater. Hierdoor leerde zij vanuit de positiviteit in het hier en nu te zijn. Ook kwam zij in contact met ouderenzorg en de zorg voor mensen met dementie. Al snel bleek dat de technieken van het improviseren (voorbereid in het hier en nu, aansluiten bij wat de ander nodig heeft en durven te experimenteren) bij uitstek vaardigheden zijn die het contact met mensen met een ouder worden en beschadigd brein (bijvoorbeeld door dementie) verbeteren. De laatste vijftien jaar heeft zij zich hierin gespecialiseerd. Hoe kunnen wij als omgeving (zorgprofessionals en mantelzorgers) onszelf aanpassen zodat degene met het beschadigde brein beter kan (blijven) functioneren. Soms kan dat verrassend eenvoudig.

Naast het geven van lezingen en het verzorgen van keynotes rondom de beschreven onderwerpen geeft Barbara Oppelaar ook trainingen in het land aan zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Ze is de grondlegger van onder andere de bekroonde theatervoorstelling ‘de dementie van Jet en Harrie’, vijfde druk 2019. Daarnaast schreef ze, samen met haar oud collega Jan, het boek met dezelfde titel. In 2019 verscheen het tweede boek Bij mij doet ze dat nooit. Hierin zijn haar wekelijkse blogs over onbegrepen gedrag bij dementie gebundeld. Van dit boek is inmiddels de tweede druk in de handel.

Barbara brengt energie, verbindt, verrast en confronteert op laagdrempelige wijze en met humor. Een  lezing van haar betekent niet alleen maar luisteren maar juist ook zelf in actie komen.

Barbara Oppelaar spreekt over:

  • Dementie algemeen
  • Het ouder wordende brein
  • Onbegrepen gedrag bij dementie
  • Mantelzorg

Lees hier haar InBeeld-verhaal over de wereld van dementie.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Barbara Oppelaar boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN