• Wij zijn allen erg enthousiast en zelfs trots dat Arita Baaijens op ons evenement Landschap van de Toekomst een mooie presentatie en workshop heeft verzorgd. We kijken met plezier terug en helemaal de bijdrage van Arita.
  Aliec Straatsma - Event Coördinator Provincie Flevoland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Toekomstverkenningen

Zonder problemen geen avontuur

Arita Baaijens is bioloog, ontdekkingsreizigster, schrijfster en bevlogen spreekster (foto: Sacha de Boer). Na als milieubioloog te hebben gewerkt, koos zij voor een avontuurlijk leven als ontdekkingsreiziger. Ze is lid van de Royal Geographical Society en directeur van Living Landscapes, een langjarig ontdekkings- en onderzoekstraject op het snijvlak van wetenschap, kunst en natuur. In 2017 initieerde ze landschapsproject Paradijs in de polder en spreekt met bestuurders, bewoners en creatieve denkers over de toekomst van Nederlands landschap. Vervolgens de campagne Woordenboek voor de toekomst.

En in april 2021 het futuristische project Taal voor de toekomst, in gesprek met de Noordzee. Ze merkt op haar reizen dat natuur elders een grotere rol in de taal heeft dan bij ons. Ze pleit daarom voor een rijkere, poëtische taal die een meerstemmige wereld dichterbij brengt waarin natuur spreekt en de mens een stapje terug doet. Het project is een experiment, het onderzoekt met woordkunstenaars, overheden en kustbewoners hoe de stem van de Noordzee zou kúnnen klinken in ’herwilderde taal.

Met haar originele analyses, charismatische persoonlijkheid en expertise in succesvol omgaan met onzekerheden levert Arita Baaijens regelmatig een waardevolle bijdrage op kennisdagen en bij organisaties in verandering. Wat haar optredens sterk maakt is de speelse aanpak in combinatie met diepgang en een moderne blik.

De tweede pijler in haar werk is vernieuwend onderzoek naar betekenis van landschap, waarvoor zij internationaal erkenning kreeg en prijzen ontving. Verzet over verandering in landschap gaat altijd over gevoelens en zelden over feitelijkheden. Maar hoe meet je ervaringen? De oplossing ligt in de verbeelding. Arita Baaijens ontwikkelde een methodiek (deep mapping) die natuurbeleving concreet in kaart brengt én een opbouwende dialoog faciliteert. Zij adviseert waterschappen, provincies en bewonersgroepen in gebieden met een landschappelijkeopgave.

Waarvoor Arita Baaijens warmloopt: denkruimte vergroten, opgaven in natuur en landschap, omgevingsvisie en burgerparticipatie, deep maps, omdenken, kamelen in alle soorten en maten, organisaties met dwarsdenkers, proactief zijn, diepgang en inventiviteit.    

Wat Arita Baaijens doet: energieke start verzorgen op (lastige) bijeenkomsten, angst voor verandering omzetten in nieuwsgierigheid, inspiratiesessies voor organisaties in verandering, inhoudelijke presentaties op kennisdagen, workshops deep mapping, dialoog faciliteren tussen bestuurders en bewoners in gebieden die op de schop gaan, complexe onderwerpen op een pakkende en positieve manier inzichtelijk maken, voorstellingsvermogen vergroten, plezier in de toekomst genereren. 

Arita Baaijens ontving in 2014 de Women of Discovery Humanity 2014 award en de Spaanse Geografische Sociëteit riep haar in 2015 uit tot Traveler of the Year. In december 2020 ontving zij de Groeneveld natuurprijs. Ze publiceerde de bestsellers Desert Songs, Een regen van eeuwig vuur en Zoektocht naar het paradijs. Haar meest recente boek Paradijs in de polder, wat landschap je vertelt nodigt uit te struinen en op ontdekkingsreis te gaan in eigen land. 

Lees ook InBeeld, ontdekkingsreizigster Arita Baaijens, Het bos dat denkt (essay) en het pamflet Woordenboek voor de toekomst. Bekijk haar optreden voor TEDxHaarlem ’Reconnecting with landscape in a globalized world’ (mei 2015) en recentelijk het AT5-verslag van een expeditie onder haar leiding in Amsterdam Noord/Tolhuistuin. En het interview door Fokke Obbema in de serie Zinvol leven in de Volkskrant maart 2020: ’Een klein deel van de mensheid is anders dan de rest’.

Waarom Arita Baaijens boeken?
Moeite met veranderen? Een bruisende start nodig op een conferentie of bespreking? Je eigen droombaan scheppen? De sprankelende en op maat gemaakte presentatie, vol dwarsverbanden, humor en praktische tips, geeft deelnemers volop energie en verbreedt hun horizon. ’Kan niet’ is uit het woordenboek geschrapt.

Zij spreekt vol vuur over de kracht van visie en bevlogenheid, over vallen, opstaan en dromen waarmaken. Motto: zonder problemen geen avontuur! Haar onderwerpen:

 • Zoektocht naar het paradijs
 • Paradijs in de polder
 • Taal voor de toekomst
 • Creativiteit, authenticiteit en innovatie
 • Onzekerheid ombuigen tot positieve kracht
 • De kracht van niet-weten, bevlogenheid en focus
 • Sense of Place; mens in landschap en samenleving
 • Exploratie en reizen
 • Het geheim van succes in tijden van crisis
 • Hoe word je de avonturier van je eigen leven
 • Dromen, durven, doen
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Arita Baaijens boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN