• Wij zijn allen erg enthousiast en zelfs trots dat Arita Baaijens op ons evenement Landschap van de Toekomst een mooie presentatie en workshop heeft verzorgd. We kijken met plezier terug en helemaal de bijdrage van Arita.
  Aliec Straatsma - Event Coördinator Provincie Flevoland

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Toekomstverkenningen

Landschap spreekt

Arita Baaijens is bioloog, succesvol schrijfster, bevlogen spreekster en explorer. Ze ontving prijzen en internationale erkenning voor visionair en grensverleggend onderzoek naar de relatie mens-landschap. Ze is lid van de Royal Geographical Society en oprichter/directeur van stichting Living Landscapes, een langjarig ontdekkings- en onderzoekstraject op het snijvlak van wetenschap, kunst en natuur.

Na een loopbaan als milieubioloog en ontdekkingsreiziger, initieert ze vanaf 2017 ook projecten in eigen land. Landschapsproject Paradijs in de polder pleit voor een natuurinclusieve aanpak bij ruimtelijke opgaven. Baaijens werkt met bestuurders, bewoners en creatieve denkers aan de toekomst van het Nederlands landschap en gebruikt daarvoor ‘deep mapping’, een methode waarbij zowel meetbare als niet-meetbare aspecten van landschap in kaart worden gebracht. Deze manier van werken zet natuurbeleving op de kaart én faciliteert een opbouwende dialoog bij maatschappelijke kwesties. Baaijens adviseert waterschappen, provincies en bewonersgroepen in gebieden met een landschappelijke opgave. Voor haar vernieuwende onderzoek naar de betekenis van landschap ontving zij diverse prijzen, waaronder De Groeneveldprijs 2020.

De projecten Taal voor de toekomst, in gesprek met de Noordzee (2021/22) en ‘Solliciteren bij de Noordzee’ (2023) bevragen op prikkelende wijze onze bazige omgang met de Noordzee. De fixermentaliteit van Nederlanders vindt z’n weerslag in de technocratische woordenschat. De mens is de baas over natuur. Baaijens pleit voor een meer respectvolle relatie met de zee en werkt daar op twee manieren aan: ze herwildert de Nederlandse taal om een wereld dichterbij te brengen waarin natuur spreekt en de mens een stapje terug doet. En ze onderzoekt een nieuwe organisatievorm voor Nederland, de zee-zoöp, waarbij mensen en de Noordzee met elkaar samenwerken.

Met haar originele analyses, charismatische persoonlijkheid en expertise in succesvol omgaan met onzekerheden levert Arita Baaijens regelmatig een waardevolle bijdrage op kennisdagen en bij organisaties in verandering. Wat haar optredens sterk maakt is de speelse aanpak in combinatie met diepgang en een pioniersmentaliteit. Overtuigingen worden bevraagd, nieuwe ideeën geopperd en het onmogelijke wordt opeens denkbaar.   

Waarvoor Arita Baaijens warmloopt: denkruimte vergroten, opgaven in natuur en landschap, burgerparticipatie, deep maps, rechten voor natuur, logos en mythos als aanvullende kenwijzen, pionieren, werken aan de gewenste toekomst, diepgang, vernieuwende taal, de juiste vraag stellen.   

Wat Arita Baaijens doet: energieke start verzorgen op (lastige) bijeenkomsten, angst voor verandering omzetten in nieuwsgierigheid, inspiratiesessies voor organisaties in verandering, keynotes, masterclasses, complexe thema’s op een pakkende en positieve manier inzichtelijk maken, voorstellingsvermogen vergroten, hoop genereren.

Arita Baaijens ontving in 2014 de Women of Discovery Humanity 2014 award en de Spaanse Geografische Sociëteit riep haar in 2014 uit tot Traveler of the Year. Zij ontving de Groeneveldprijs 2020 voor haar vernieuwende bijdrage aan het urgente debat over natuur en milieu. Ze publiceerde bestsellers, waaronder Desert SongsEen regen van eeuwig vuur en Zoektocht naar het paradijs. Haar recente boek Paradijs in de polder, wat landschap je vertelt nodigt uit tot een ontdekkingsreis in eigen land.

Lees ook InBeeld, ontdekkingsreizigster Arita Baaijens, Het bos dat denkt (essay), Gouden baan op woelig water (essay) en een AT5-verslag van een expeditie onder haar leiding in Amsterdam Noord/Tolhuistuin. Het interview door Fokke Obbema verscheen in de serie Zinvol leven in de Volkskrant: ’Een klein deel van de mensheid is anders dan de rest’. Zie ook haar optreden in de televisieserie ‘Kan ik de wereld veranderen’.  Vroege Vogels en Trouw Duurzaamheid berichtten over Baaijens nieuwste project en haar deelname aan Sea Women Expeditions Norway 2022.

Waarom Arita Baaijens boeken?
Moeite met veranderen? De stad groener? Partijen bij elkaar brengen rond een ruimtelijke opgave? Baaijens geeft diepgang en pit aan een debat of dialoog. Haar bijdragen zijn inhoudelijk sterk en altijd nét even anders dan het gangbare discours. Op kennisdagen zet ze organisaties graag op een nieuw spoor. Wat overtuigt en aanspreekt is de lichtvoetige aanpak in combinatie met diepgang, originaliteit en wijsheid die is getoetst aan de praktijk. Een lach en praktische tips ontbreken niet. De ervaring wijst uit dat mensen een keynote van Baaijens hogelijk waarderen en er zelfs jaren later nog aan refereren. 

Motto: Met opzet verdwalen, dan doe je de grootste ontdekkingen.

Haar onderwerpen:

 • Natuurinclusief werken aan ruimtelijke opgaven
 • Masterclass deep mapping / biografie van landschap
 • Natuurinclusieve stad
 • Vernieuwend denken over natuur, mens en landschap
 • Ecologische intelligentie
 • Onzekerheid ombuigen tot positieve kracht
 • De kracht van niet-weten
 • Mens in landschap en samenleving
 • Organisaties in verandering
 • De gewenste toekomst realiseren
 • Wees de avonturier van je eigen leven
 • Dromen, durven, doen
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Arita Baaijens boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN