« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Burn-out en rouw op het werk

Een nieuwe kijk op burn-out en rouw

Annemieke Mars heeft 20 jaar ervaring als trainer/coach op het gebied van communicatie, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ze werkt als zelfstandig ondernemer voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid. In haar trajecten is altijd aandacht voor het resultaat én de mens. Naast haar werk is Annemieke lid van het hoofdbestuur van Vereniging Yarden, met in portefeuille voorlichting en bewustwording op het gebied van sterven, rouw en verlies.

De afgelopen jaren bemerkt Annemieke bij haar opdrachtgevers een stijging van het aantal mensen met een burn-out. Ze coacht individuele medewerkers bij hun herstel en re-integratie en adviseert haar opdrachtgevers over de preventie en aanpak van burn-out. Vanuit haar ‘Yarden-bril’ valt het Annemieke op dat er ook veel uitval op het werk is door rouw om de dood van een dierbare.

Er zijn veel overeenkomsten tussen burn-out en rouw. Beide hebben veel impact op de medewerker in kwestie, de collega’s en de leidinggevende. Werkgevers vinden burn-out en rouw vaak ‘eng’, ze weten niet goed wat te doen. Constructieve en tijdige afstemming tussen leidinggevende, HR en bedrijfsarts ontbreekt nogal eens. Hoewel burn-out regelmatig in het nieuws is, hebben veel organisaties onvoldoende actuele kennis van de daadwerkelijke oorzaken. Daardoor hebben ze geen goed zicht op de kansen voor preventie en duurzame re-integratie. Ook inzicht in rouwverwerking en hoe medewerkers daarbij vanuit werkgeverszijde te begeleiden ontbreekt vaak.

Uitval van medewerkers als gevolg van burn-out en rouw kost organisaties jaarlijks miljarden euro’s. Om nog niet te spreken van de immateriële schade voor alle betrokkenen. Al met al zitten mensen soms wekenlang thuis voordat er iets gebeurt. En wanneer er iets gebeurt is dat niet altijd het juiste.

Annemieke helpt organisaties graag met het vergroten van hun kennis over de oorzaken, preventie en aanpak van burn-out. Daar waar het specifiek gaat om rouw op het werk, werkt ze samen met Chantal Frederiks, ervaringsdeskundige en spreker/trainer/coach op het gebied van rouw. 

Annemieke Mars kan een lezing of workshop verzorgen en treedt op als dagvoorzitter over o.a.:

  • Oorzaken van stress en burn-out (inzicht in de veelheid en complexiteit aan factoren)
  • Burn-outpreventie (op het niveau van organisatie, leidinggevende en medewerker)
  • Aanpak van burn-out (hoe de juiste vorm van begeleiding per individu te kiezen)
  • Omgaan met burn-out en rouw op het werk (samen met Chantal Frederiks)

Lees ook haar InBeeld verhaal.« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Annemieke Mars boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN