• ďHet was een zeer geslaagde lunchlezing met Annemieke Hendriks. Vooral op het moment dat ze reageerde op haar bevindingen in haar boek ďDe TomaatĒ kwam haar lezing echt tot leven. We hadden ruimschoots ruimte voor vragen uit het publiek en die heeft zij zeer goed behandeld. Annemieke vertelde zelfs over de herkomst van de tomaten die de cateraar in de lunch had verwerkt.Ē
  Debbie Marbus - Vlaams-Nederlands Huis deBuren

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Midden- en Oost-Europa

Het werkelijke leven over de grenzen leren kennen

Annemieke Hendriks is socioloog en journalist. Ze gaat het liefst de straten van Berlijn, Duitsland en (Oost-)Europa op, om verslag te doen over mensen van vlees en bloed. Noem het ‘slow journalism’: Veel tijd nemen om het werkelijke leven over de grenzen te leren kennen, en vooroordelen te bestrijden.

Hendriks heeft ruim tien jaar geleden Berlijn als vaste uitvalsbasis voor haar freelancewerk gekozen, maar ze is ook vaak genoeg in Nederland.

Ze schrijft sinds een kwart eeuw over Duitsland en Europa, Oost en West, film en cultuur. Haar reportages, interviews, politieke analyses, debatten, (culturele) achtergrondverhalen, polemieken en commentaren verschenen in o.m. De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, de Volkskrant, Trouw, De Standaard, De Morgen, het Duitslandweb, de Filmkrant, de Uitkrant en enige Duitse kwaliteitsmedia.

boekomslag tomaatZe publiceerde 8 boeken, waaronder:

 • Gespleten land – Omzwervingen langs Oder en Neiße (Uitgeverij Bas Lubberhuizen 2005; het boek begon als serie in de Volkskrant)
 • De pioniers – Interviews met 14 wegbereiders van de Nederlandse cinema (International Theatre & Film Books i.s.m. Filmmuseum en tijdschrift Skrien 2006). Dit boek werd bekroond met de Louis Hartlooper-prijs voor de beste Nederlandstalige publicatie over film van het jaar
 • In intieme kring – De 85 roemruchte jaren van kunstenaarssociëteit De Kring onthuld (Uitgeverij Nieuw Amsterdam 2007)
 • Unheile Heimat – Eine Reise zu Familien in der Mitte Europas (edition Körber-Stiftung Hamburg 2009; origineel Duits; Nederlandse editie:
 • IJzeren deuren – Zes families tussen Oost- en West-Europa (Uitgeverij Contact Amsterdam)

Op 1 december 2016verscheen De Tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel. Een boek over voedselstromen in/door Europa (Uitgave Nieuw Amsterdam). Over de totstandkoming wordt Annemieke geïnterviewd op Duitslandnieuws.nl.

In voorbereiding is een boek over generaties. In 1996 won Annemieke de prijs voor het beste scenario op het IDFA, International Documentary Filmfestival Amsterdam, voor de documentaire Meerzicht (verfilmd voor de Humanistische Omroep)

Annemieke is een veelgevraagd spreker en verzorgt lezingen over o.a.: 

 • Berlijn
 • Duitsland
 • Europa, speciaal ook Midden- en Oost-Europa
 • Culturele en mentale verschillen tussen Nederland en andere Europese landen (Duitsland)
 • Film
 • Journalistiek

Bekijk de TED Talk vanuit de Weense Volksoper in Wenen over de voedselstromen: Tomato? Tomahto? Food chain madnes.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Annemieke Hendriks boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN