• Annemarie van Geel gaf een prikkelende en inspirerende lezing op onze conferentie over interculturele dialoog en gendergelijkheid. Ze heeft grote kennis van zaken en beheerst de kunst en sensitiviteit van het meenemen van haar publiek op een diepgaande, en tegelijkertijd toegankelijke en charmante manier.
  Rasoul Nejadmehr - Center for Intercultural Dialogue, Göteborg, Zweden
 • We kijken terug op een succesvolle avond in het Humanity House met Annemarie van Geel als moderator. Ze leidde een boeiende paneldiscussie over de positie van vrouwen in de Golfstaten. Ze had een goede klik met de sprekers en de samenwerking met haar was erg prettig.
  Lotte Hajema - ministerie BZ, directie Midden-Oosten en Noord-Afrika

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Midden-Oosten

Saoedi-Arabiëkenner

Annemarie is arabist, antropoloog en gender expert. Als zelfstandig adviseur werkt ze met opdrachtgevers als ministeries, bedrijven, NGOs en organisaties in de culturele sector over gender, inclusiviteit, en het Midden-Oosten. 

Annemarie treedt graag op als spreker en dagvoorzitter/moderator. Ze spreekt helder, boeiend, en met grote kunde en passie. Daarbij vindt ze het fijn om publiek op een prettige en vrijblijvende wijze te betrekken en ‘mee te nemen’. Door haar brede en jarenlange ervaring in verschillende landen in de Arabische wereld staat het ‘menselijke verhaal’ voor haar altijd centraal. Ze spreekt regelmatig op bijeenkomsten van bijvoorbeeld Instituut Clingendael, Amnesty International en Cordaid en modereert avonden voor bijvoorbeeld het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Regelmatig is Annemarie te horen in de Nederlandse media, over Saoedi-Arabië, het Midden-Oosten en vrouwen- en mensenrechten. Zo doet ze met plezier televisie (o.a. NOSop3, SchoolTV en EenVandaag) en krant (o.a. Reformatorisch Dagblad, Trouw en De Morgen). Lees bijvoorbeeld het interview met haar in de Volkskrant (2018). Ze heeft een grote liefde voor radio en sprak o.a. bij VPRO-Bureau Buitenland, BNR Nieuwsradio, NTR/Moslimomproep-Dichtbij Nederland, en NOS-Met Het Oog Op Morgen. 

Voor deze bijdragen mocht Annemarie in 2019 de YouGoGirl Award in ontvangst nemen, een prijs voor vrouwelijke rolmodellen die hun expertise delen in de nationale media. De Award werd uitgereikt door NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman. 

In 2019 ontving Annemarie ook de Dissertatieprijs van de Stichting Erasmusprijs voor haar wetenschappelijke promotieonderzoek naar de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en Koeweit. In 2015 werd ze benoemt tot Ariane de Rothschild Fellow in intercultural communication

Annemarie schreef twee boeken over Saoedi-Arabië: Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens (levendig publieksboek met levensverhalen van Saoedische vrouwen) en ‘For Women Only’: Gender segregation, Islam and modernity in Saudi Arabia and Kuwait (wetenschappelijke monografie). Lees de lovende recensie van de Volkskrant over haar boek Hakken in het zand: Saoedische vrouwen over hun levens.

Annemarie kan lezingen verzorgen over o.a. de onderstaande onderwerpen. Ook draagt ze als moderator/dagvoorzitter graag bij aan een mooi en inspirerend verloop van bijeenkomsten over
bijvoorbeeld: 

 • Gendervraagstukken 
 • Saoedi-Arabië, Golfregio, Midden-Oosten: maatschappij, politiek, economie, kunst, ondernemerschap
 • Omgang met diversiteit en inclusief denken & handelen
 • Verbindend communiceren & de kracht van luisteren
 • Persoonlijk leiderschap 
 • Maatschappelijk ondernemerschap

 Portretfoto: Sacha de Boer

 Biography

Dr Annemarie van Geel is an arabist and gender specialist. She works as an independent advisor and trainer on Middle East affairs, gender equality and diversity, and intercultural communication. Clients include NGOs, governments, and international organisations such as the UN. In 2018, Annemarie published her book “Gender Segregation, Islam, and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait” drawing on her 140 interviews with Saudi and Kuwaiti women on gender equality. Her second book is due to be published in 2020. Annemarie studied and worked in Egypt, Palestine, Syria, Yemen, Saudi Arabia and Kuwait and speaks fluent Arabic.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Annemarie van Geel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN