• We kijken terug op een succesvolle avond in het Humanity House met Annemarie van Geel als moderator. Ze leidde een boeiende paneldiscussie over de positie van vrouwen in de Golfstaten. Ze had een goede klik met de sprekers en de samenwerking met haar was erg prettig.
    Lotte Hajema - ministerie BZ, directie Midden-Oosten en Noord-Afrika

« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Midden-Oosten

Saoedi-Arabiëkenner

Annemarie van Geel is zelfstandig Midden-Oosten deskundige. Ze studeerde af van het University College Utrecht (BA) en de Universiteit van Cambridge (MPhil) en richtte zich gedurende beide opleidingen op het Midden-Oosten. Ze woonde jaren in verschillende landen in het het Midden-Oosten en spreekt vloeiend Arabisch. foto Gilad Cohen

Annemarie is gespecialiseerd in vrouwen in het Midden-Oosten. Op dat onderwerp, als ook op het gebied van de Arabische Lente en het Arabisch-Israëlisch conflict is zij zeer actief vanuit Faraasha Middle East Training & Advisory, haar eigen trainings- en adviesbureau. Haar proefschrift waarop zij in juni 2018 promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen gaat over gender segregatie in Saoedi-Arabië en Koeweit. Ze is dan ook regelmatig in Saoedi-Arabië en de rest van het Midden-Oosten te vinden.

Ze verzorgt zowel binnen de (non)gouvernementele sector als in het bedrijfsleven lezingen, workshops, en advies over bovenstaande onderwerpen. Ze neemt deel aan debatten en paneldiscussies en treedt op als moderator.

Annemarie is regelmatig te horen in de Nederlandse media. Recentelijk over het nieuws uit Saoedi-Arabië, waar na dertig jaar strijd Saoedische vrouwen eindelijk mogen autorijden. Veel media-aandacht kreeg ook haar proefschrift. Volkskrant: ’Niemand in Nederland die zoveel weet over de maatschappelijke positie van de vrouw in Saoedi-Arabië als Annemarie van Geel’. Eva Jinek Online: ’Ze mogen autorijden, maar juich niet te vroeg’. Vrouwen moeten nog altijd voor aantal zaken toestemming vragen aan een mannelijke voogd. En bij BNR-Hemmen: ’Een groep van de vrouwen wil een keuzesysteem’ en in het Reformatorisch Dagblad.

In februari 2019 ontving zij de You Go Girl Award 2018, een aanmoedigingsprijs voor vrouwelijke rolmodellen die afgelopen jaar zichtbaar in de media zijn geweest.

Annemarie spreekt helder, boeiend, en met grote kunde en passie over haar vakgebied. Door haar brede ervaring in de Arabische wereld zijn haar lezingen altijd doorspekt met voorbeelden en anekdotes uit het alledaagse leven in het Midden-Oosten. Ze spreekt regelmatig op bijeenkomsten, o.a. van Instituut Clingendael, Amnesty International, en Cordaid.

Voorjaar 2020 verschijnt haar boek bij Uitgeverij Prometheus. Een boek met verhalen van Saoedische vrouwen zelf, over hun levens, dromen en puzzels. Een boek over vrouwen die rode lijnen in de Saoedische maatschappij proberen te verleggen voor zichzelf en anderen.

Annemarie van Geel treedt ook op als dagvoorzitter en kan een lezing verzorgen over o.a.:

  • Positie van de vrouw en vrouwenrechten in het Midden-Oosten
  • Saoedi-Arabië en het Arabisch Schiereiland
  • Arabische Lente
  • Arabisch-Israëlisch conflict

Biography
Dr Annemarie van Geel is an arabist and gender specialist. She works as an independent advisor and trainer on Middle East affairs, gender equality and diversity, and intercultural communication. Clients include NGOs, governments, and international organisations such as the UN. In 2018, Annemarie published her book “Gender Segregation, Islam, and Modernity in Saudi Arabia and Kuwait” drawing on her 140 interviews with Saudi and Kuwaiti women on gender equality. Her second book is due to be published in 2020. Annemarie studied and worked in Egypt, Palestine, Syria, Yemen, Saudi Arabia and Kuwait and speaks fluent Arabic.

« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Annemarie van Geel boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN