« terug naar overzicht met sprekers

ZijSpreekt

Rouw, verlies en transitie

Luisterend oor meest effectief voor welzijn mensen

Prof.dr. Anne Goossensen onderzoekt thema’s rondom het levenseinde en spreekt daarover levendig: Er Zijn (presentie theorie), omgaan met machteloosheid, existentiële eenzaamheid, spiritueel lijden, rituelen. (Fotocredits: Echt Mooij Fotografie)

Ze reikt haar publiek nieuwe inzichten en woorden aan, om tot meer sensitiviteit over het onderwerp te komen. Ze combineert wetenschappelijke inzichten met de logica van ervaringen. Vanuit daar wordt innovatie mogelijk met steeds betere zorg voor zieke mensen of béter sterven, béter rouwen als inzet.

Als wetenschapper, lector, hoogleraar publiceerde ze 25 jaar in wetenschappelijke en maatschappelijke tijdschriften, daarmee bewegend van traditionele visies op kwaliteit van zorg naar steeds duidelijker de kunst van subtiele afstemming tussen mensen te agenderen, bespreken en evalueren.

Anne Goossensens deed theaterschool en psychologie van waaruit zij een wetenschappelijke weg koos om ontmoetingen binnen en buiten de zorg te bestuderen en te innoveren. Zo inspireert ze om van mens tot mens van waarde zijn voor anderen (die het zwaar hebben). Dit strekt zich uit van de kwaliteit van communicatie in hoogwaardige medische zorg tot vrijwilligerszorg, mantelzorg en alledaagse gesprekken.

Ze heeft meer dan 25 jaar spreekervaring en beweegt zich volkomen natuurlijk over elk podium of toneel. Ze sluit aan bij de taal van haar publiek en beweegt dan naar verwondering over hoe we luisteren, kijken. Ze inspireert met uitstapjes naar herkenbare (dagelijkse) voorbeelden en filosofische concepten die aanmoedigen om opener en liefdevoller te interacteren.

Toegankelijk is haar boek Hoe word je een Bianca? over de X-factor van verzorging in verpleeghuizen. Samen met Dirk Pool maakt ze via zijn dagboekfragmenten duidelijk hoe verschillend patiënten de zorg ervaren en waar dit verschil in zit. In het verlengde daarvan gaat het boek ’Gezien of niet?’ over ervaringsdeskundigheid in de GGZ.

In Dordrecht is ze initiatiefnemer en bestuursvoorzitter van Villa TrösT een centrum met ruimte voor rouw. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, kunst workshops, concerten en rituelen.

Anne Goossensens kan een lezing verzorgen over:

  • Waarde van sterven, rouw & verlies
  • Rituelen
  • Luister-intelligentie
  • Liefde in de zorg
  • Presentie theorie
  • Waarom vrijwilligers goud zijn
« terug  |   deel dit profiel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Anne Goossensen boeken bij ZijSpreekt? Vul dan het contactformulier in of bel direct met ZijSpreekt: +31 (0)6 - 531 487 96

SPREKERS CATEGORIEËN